ua en ru

Кіпрський суд постановив заморозити активи Ахметова на 820 млн доларів

Кіпрський суд постановив заморозити активи Ахметова на 820 млн доларів Фото: Рінат Ахметов (scm.com.ua)

Рішення суду може бути оскаржено до 8 січня

Окружний суд Нікосії постановив заморозити активи бізнесмена Ріната Ахметова на суму 820 млн доларів у справі "Укртелекому". Про це повідомляє Financial Times.

Відповідне рішення суд ухвалив 27 грудня за позовом компанії Raga Establishment, яка належить колишньому голові правління "Родовід банку" Денис Горбуненко. Копія рішення була надана виданню Raga Establishment, позивачем.

У Raga заявляють, що продали "Укртелеком" Ахметову за 860 млн. доларів у 2013 році, він сплатив за 100 млн. доларів, і більше коштів компанія від нього не отримала.

Рішення суду може бути оскаржено до 8 січня.

Заморожені активи ймовірно включають квартиру в Лондоні, в Найтсбріджі. На момент її купівлі квартира була найдорожчою приватною резиденцією у Великобританії.

Справа також потенційно впливає на інтереси іншого українського олігарха Дмитра Фірташа, який зараз перебуває у вигнанні в Австрії, чекаючи можливої екстрадиції в США за звинуваченнями в корупції, які він назвав сфабрикованими, йдеться в публікації.

Варто відзначити, що в політичних колах України, Дениса Горбуненка, прийнято вважати людиною, наближеною до Дмитра Фірташа. Зокрема, Горбуненко був присутній на судових засіданнях по видачі Фірташа США у Відні.

Ахметов, за підрахунками журналу Forbes минулого року, має статки у розмірі 4,6 мільярда доларів, та володіє активами, що охоплюють вугільну та сталеву промисловість, енергетику та телекомунікації, а також футбольний клуб Ліги чемпіонів УЄФА "Шахтар".

Рішення Кіпру означає, що у трьох з п'яти найбагатших олігархів України тепер є заморожені активи. Минулого місяця Високий суд Лондона постановив заморозити активи в розмірі понад 2,5 млрд. доларів, які належать Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. Останні пов'язані з майже колапсом найбільшого комерційного кредитора України - ПриватБанку.

Нагадаємо, 19 жовтня Господарський суд Києва задовольнив позов Фонду державного майна України щодо приватизації українським бізнесменом Рінатом Ахметовим компанії "Укртелеком".

Своїм рішенням суд повністю задовольнив вимоги ФДМ і визнав договір купівлі-продажу 92,791% акцій ПАТ "Укртелеком" між ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" та ТОВ "ЕСУ" (кінцевий бенефіціар Рінат Ахметов - ред.) за 2011 рік розірваним.

12 грудня Київський апеляційний господарський суд підтвердив незаконність приватизації "Укртелекому".

Крім того, суд зобов'язав ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" списати з рахунку ТОВ "ЕСУ" пакет акцій "Укртелекому" на рахунок держави.