ua en ru

Кіпр на два дні частково послабив контроль за фінансовими операціями

Влада Кіпру частково послабили контроль за фінансовими операціями, зберігши за ним більшість обмежень. Міністерство фінансів країни підвищило стеля з фінансових транзакцій, які не вимагають схвалення Центробанку Кіпру до 25 тис. євро з поточних 5 тис. євро, передає Reuters.

Нагадаємо, що обмеження були введені урядом республіки для того, щоб запобігти витоку капіталу з країни після того, як кредитні організації відновили роботу.

28 березня 2013 р. кредитні організації відчинили свої двері після майже двотижневої перерви, однак перелік допустимих банківських операцій був обмежений. Так, були введені обмеження на суму готівки, що знімається, заборона на використання чеків і обмеження на застосування кіпрської банковій карти за кордоном. Зокрема, Міністерство фінансів Кіпру обмежив до 1 тис. євро суму готівки, дозволених для вивозу приватною особою за кордон, на руки може бути видано не більше 300 євро в день, чеки не можуть бути переведені в готівку.

Ці заходи введені згідно з наказом Мінфіну про тимчасові обмеження на фінансові операції у разі надзвичайних ситуацій. Поки ці обмеження зберігаються.

Сьогоднішній указ Мінфіну діє протягом двох днів. За словами кіпрських влади, на повне зняття обмежень може знадобитися близько місяця.