ua en ru

Кінах виступив з підтримкою "порто-франко" в Одесі

Кінах виступив з підтримкою "порто-франко" в Одесі

В Одесі та Одеському регіоні необхідно створити спеціальні умови для залучення інвестицій, створення нових робочих місць та виробництв. Таку думку висловив екс-прем'єр-міністр, колишній міністр економіки України, глава Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, передають "Известия".

Кінах нагадав, що Одеса має унікальний історичний досвід статусу порто-франко, який дав величезний поштовх розвитку регіону.

"Україна перебуває у стані глибокої системної соціально-економічної кризи, що супроводжується безпрецедентним падінням обсягів виробництва, значним зниженням експорту і, звичайно ж, це все впливає на інвестиційний клімат", - повідомив Кінах, підкресливши, що тому вкрай важливо створювати сприятливі умови та стимули для залучення інвестицій.

Як приклад політик навів міжнародний досвід: Польщі (на території якої функціонують майже 30 спеціальних та вільних економічних зон), Китаю та інших держав.

"Законопроекти, які сьогодні зареєстровані, безумовно, вимагають доробки і, на мою думку, потрібно починати з класики - в першу чергу створення умов порто-франко, вільний порт, спираючись в тому числі і на міжнародний досвід", - підкреслив Кінах, додавши, що для розширення специфіки зони вільної торгівлі Одеської області, він би запропонував зосередити свої зусилля з надання Одесі статусу порто-франко.

"В першу чергу з надання відповідних умов з транспортування, переробки вантажів з відповідними можливостями для інвестування", - уклав політик.