ua en ru

Київрада займеться питанням ядерного могильника під Києвом

У Київраді створена робоча група, яка вивчить безпеку будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) під Києвом. Відповідне рішення було прийнято вчора на засіданні Постійної комісії з питань екологічної політики за результатами проведених у вівторок 26 травня депутатських слухань.

До її складу крім депутатів увійдуть як експерти, так і представники громадськості. Основним завданням групи стане проведення експертного аналізу документів, наданих на розгляд Верховної Ради України при прийнятті закону України про ЦСВЯП в 2012 р., проведення незалежної екологічної експертизи, забезпечення відкритого доступу до інформації та проведення інформаційної кампанії серед населення.

На думку члена створеної робочої групи, депутата Київради Рени Назарової, ситуація з будівництвом Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива досить складна. "Для будівництва такого об'єкта необхідно мати конкретні висновки, провести відповідні експертизи, залучити незалежних експертів, депутатів, і, нарешті, залучити громадськість, і повідомити людям про всі можливі ризики. Процес запущений досить давно. Однак на сьогоднішній день жодного громадського публічного обговорення цього питання не проводилося", - зазначила Назарова.

Вона переконана, що на таке порушення громадянських прав і свобод не можна закривати очі - проблема існує і її треба вирішувати. "Інша справа, що це потрібно було вирішувати ще два-три роки тому, коли все тільки починалося, і не було широкого обговорення, - додала Назарова. - А зараз Київ спантеличений і б'є тривогу".

За словами Назарової, члени профільного комітету Верховної Ради знають про цю проблему, і тому за результатами відповідних перевірок будуть розроблені конкретні пропозиції, з якими київські депутати звернуться до Кабінету міністрів України та Верховної Ради України. "Адже це величезне питання міжнародного іміджу держави. Україну сьогодні весь світ знає з-за аварії на ЧАЕС, не дай бог, будуть знати ще й з ядерного могильника", - резюмувала депутат.

Нагадаємо, що в 2008 році в Іванкові та Славутичі Київської області були проведені місцеві громадські слухання щодо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива на території ЧАЕС. За результатами слухань було прийнято рішення провести дорадчий референдум, на якому буде прийнято остаточне рішення про схвалення будівництва. Проте, Закон про референдум скасували і про слухання забули. Думка мешканців інших територіальних громад, в тому числі і Києва, не питали.

Київрада займеться питанням ядерного могильника під Києвом