ua en ru

У Київській області виник конфлікт навколо земель для бійців АТО

У селі Малі Лисовці Сквирського району Київської області пройшли збори місцевої громади, на якому селяни вимагали від місцевої влади, чиновників і депутатів повернути їм пасовища. Про це учасники повідомили журналістам, передає "Апостроф".

За словами активістів, київські чиновники з Держгеокадастру хочуть віддати два місцевих пасовища під землю для воїнів АТО.


За заявою місцевої влади, ці ділянки землі непридатні для ведення сільського господарства. У той же час, за словами активістів, це єдине місце, де сільські жителі можуть випасати худобу.

Після першого натиску активістів, начальник відділу Держгеокадастру у Сквирському районі Київської області Світлана Борисевич повідомила присутніх, що завдяки активній позиції селян, їх голови і місцевих депутатів київський Держгеокадастр прийняв рішення вивести пасовища з земель резерву, запланованих для роздачі воїнам АТО.

Сільський голова Богдан Свинцицький повідомив, що це він організував селян домагатися справедливості.

«Зайшовши на сайт Держгеокадастру, з подивом виявив, що цільове призначення цих двох ділянок було змінено. Я почав бити на сполох, адже на цих пасовищах пасуться більше 120 корів. І це при тому, що розмір пасовищ лише 15,9 га і 12,67 га, а за законом на 1 корову має бути не менше 1 га. І ті хочуть забрати. Це добре, що ми це помітили», - розповів він журналістам.

Свинцицький також уточнив, що для воїнів АТО на його території сільради зарезервований масив до 40 га. І висловив надію, що чиновники стримають свою обіцянку і конфлікт буде вичерпано.

Як відзначив 67-річний місцевий мешканець Володимир: «Я сам там пасу худобу, я хоч і на пенсії, але ще тримаю кілька корів. Ці пасовища нас годують, тому, коли дізналися, що їх комусь віддають, нас це дуже обурило. Мало того, що віддають нашим воїнам землі, не придатні для сільського господарства, так ще й нас позбавляють пасовищ. Адже від того, що в Києві на папері землі раптом стали придатними, вони кращими не стали. Ніхто ж ніяких експертиз не приводив».

"Апостроф" пише, що люди "з полегшенням сприйняли новину про повернення їм їх пасовищ, але зобов'язали місцевих депутатів та голови відзвітувати про результати роботи по передачі даних пасовищ в управління громади та надати громаді документи «на землю», а також обов'язково перевірити: "кому і за які заслуги в Києві роздають їх землі".