ua en ru

Київський Патріархат не зупиняє будівництво апартаментів всупереч рішенню суду

У Десятинному провулку Києва відновилося будівництво апартаментів УПЦ Київського Патріархату, незважаючи на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив дію розпорядження КМДА від 2007 року про надання дозволу на будівництво в цьому місці.

На заповідні фундаменти палат князя Володимира в Києві знову приїхали бетономішалки. Міліція не діє. Про це свідчать фотографії громадського працівника Вадима Торопова, опубліковані на його сторінці в Facebook.

Зокрема, на знімках видно, як на будмайданчику працюють бетономішалки, завезені і звалені металоконструкції, працює інша будівельна техніка.

Як повідомляють місцеві жителі, міліція відмовляється втручатися в події, заявляючи про наявність у забудовника дозвільних документів.

19 серпня в апеляційному суді Києва має розглядатися скарга прокуратури на рішення Господарського суду столиці 23 квітня, який відмовився розривати договір оренди між Київрадою та забудовником Десятинного провулка 3-5.

За інформацією прокуратури, рішення окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконними ряду рішень Київради і КМДА про передачі в оренду ділянки на Десятинному провулку і заборону УПЦ КП проводити будівельні роботи ще не вступило в силу.

Нагадаємо, раніше місцеві жителі та представники громадських організацій розібрали паркан і прорвалися на територію будівництва в Десятинному провулку Києва.

Наприкінці минулого року на даній ділянці УПЦ КП вирішила побудувати семиповерхова адміністративно-господарську будівлю, попередньо демонтувавши одноповерхова будівля середини ХІХ століття. Рішення Церкви викликало обурення громадськості, оскільки дана ділянка знаходиться в охоронній зоні як мінімум двох заповідників - "Софії Київської" та "Стародавнього Києва". Відповідно, рішення про будь-якому будівництві має прийматися виключно Верховною Радою, проте Церква необхідних дозвільних документів надати не змогла.

За заявою активістів, незважаючи на протести, у провулку й надалі ведуть будівельні роботи без пред'явлення дозвільних документів.

За фактом знищення об'єкта культурної спадщини в Десятинному провулку, 5 розпочато досудове розслідування, відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

У червні Окружний адміністративний суд міста Києва призупинив дію розпорядження КМДА від 2007 року, яким Київської патріархії УПЦ надавався дозвіл на будівництво в Десятинному провулку.