ua en ru

Київський сміттєспалювальний завод буде реконструйований за рахунок коштів Кіотського протоколу, - Москаль

За рахунок коштів Кіотського протоколу буде профінансовано реконструкцію центральних теплових пунктів столиці та систем теплопостачання, модернізацію котелень, а також реконструйовано філіал заводу "Енергія". Про це повідомив голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики, голова фракції "Республіка Київ" Денис Москаль, повідомляє прес-служба фракції.

"Загальна логіка проектів, які підпадають під фінансування за рахунок коштів Кіотського протоколу така: внаслідок їх реалізації мають бути зменшені викиди парникових газів в атмосферу. Тому, в першу чергу, реалізуються проекти з енергозбереження та підвищення енергоефективності. В той же час, враховуючи, що термін дії Кіотського протоколу завершується 31 грудня 2012 року, Києву за його рахунок вдасться профінансувати лише ті проекти, які не перевищують цієї дати", - роз'яснив голова екологічної комісії Москаль.

Москаль також висловив думку про те, що залучення коштів Кіотського протоколу для цільових екологічних інвестицій Києва дозволить зменшити кількість державного фінансування бюджету столиці.

"Експерти вказують на перекошування балансу у фінансуванні Києва з боку державного бюджету - всупереч світовій практиці держава вкладає у столицю 80% інвестицій замість прийнятних всюди 20-30%. Тому якщо КМДА у максимально короткі терміни підготує заявлені Головними управліннями енергетики та комунального господарства 68 проектів з модернізації котелень, реконструкції ЦПТ, систем теплопостачання та філіалу заводу "Енергія", у Києва буде шанс дещо вирівняти баланс надходжень від інвесторів та держави", - зазначив Москаль.

Голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики нагадав, що в рамках схеми зелених інвестицій буде також профінансовано комплексну модернізацію вагонів Київського метрополітену.

Перший проект, профінансований за рахунок коштів з використанням механізмів Кіотського протоколу, Україна завершила у лютому 2011 р., реконструювавши Кримську республіканську установу "Клінічний госпіталь інвалідів та ветеранів війни".