ua en ru

Київський храм, в якому вінчалася Леся Українка і співав Вертинський, зазначив 130-річчя

У Голосіївському районі Києва розташувався старовинний Свято-Вознесенський храм, що на Демиевке. Його часто називають святинею Київської Деміївки. З дня освячення в 1883 році двері храму не зачинялися ні за яких обставин. Багато киян знають цей храм і приїжджають сюди з різних районів Києва.

9 червня в галереї "Соборна" відбувся святковий концерт, присвячений 130-річчю з дня заснування Вознесенського храму. Свято зі словами привітання відкрив настоятель храму протоієрей Павел Кирилов. Парафіяни храму представили також фотовиставку "Деміївка в особах" та виставку студії "Гончарного мистецтва". Відвідувачам був представлений перший номер журналу Голосіївського благочиння "Голос".

Храм був побудований стараннями парафіян і пожертвами директора сусіднього цукрорафінадного заводу пана Раузера. Освячення його відбулося в 1883 році. Він знаменитий і тим, що тут вінчалася Леся Українка з Климентом Квіткою, а в хорі співав Олександр Вертинський. Особливо для храму потрудився його перший староста Симеон Травкін, добився дозволу на розширення і перебудову храму, вже не вміщував всіх молільників.

До 1990 року це була єдина вціліла церква на весь Московський район.