ua en ru

Київська влада планує демонтувати 79 меморіальних дошок в рамках декомунізації

Київська влада планує демонтувати 79 меморіальних дошок в рамках декомунізації Фото: меморіальна дошка Миколі Щорсу

Експертна рада визначила перелік меморіальних дощок, які слід демонтувати

Експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об'єктів з символікою комуністичної та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, утворена при Департаменті містобудування та архітектури, склала попередній перелік меморіальних дощок, які необхідно демонтувати у відповідності з положеннями Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки". Про це повідомляє прес-служба Київміськадміністрації.

За інформацією Департаменту, відповідно до складеного експертною радою переліку у столиці визначено 79 дощок, які повинні бути демонтовані згідно з законом про декомунізацію. При цьому майже чверть меморіальних дощок, на думку експертної ради, варто направити в музей, як такі, що мають певну історичну або художню цінність.

Подальша доля інших меморіальних дощок повинна бути визначена балансоутримувачами будівель.

Після остаточного затвердження переліку та експертного звіту вироблені радою рекомендації щодо демонтажу меморіальних дощок будуть передані на розгляд Міністерству культури.

Також експертною радою був складений перелік меморіальних дощок, які не підпадають під ряд законів про декомунізацію і повинні бути залишені в столиці. До даного переліку віднесено 8 меморіальних дощок.

Нагадаємо, в липні постійна комісія Київської міської ради з питань культури і туризму погодила перейменування ще 12 вулиць, одній площі, провулка і проспекту.