ua en ru

Київські митники в 2017 не оформили лише одну посилку з товаром з іноземного інтернет-магазину

Київські митники в 2017 не оформили лише одну посилку з товаром з іноземного інтернет-магазину Фото: Сергій Тупальский

Мова йде про торгову марку Nike

Співробітники Київської міської митниці Державної фіскальної служби України з початку 2017 року відмовили в оформленні лише однієї посилки з товаром, купленим в іноземному інтернет-магазині. Про це повідомив виконуючий обов'язки начальника київської митниці Сергій Тупальский на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Протягом 2017 року тільки по одному митному оформленню (посилка, яка доставлялася "Укрпоштою") правовласником було прийнято рішення про контрафактність (порушення прав інтелектуальної власності шляхом підробки оригінального товару) продукції. Мова йде про торгову марку "Nike", - написав він.

При цьому митниця більше 1000 разів припиняла оформлення інших товарів і партій товарів, які надходили на митну територію України, у зв'язку з підозрою про можливу контрафактність. Однак, за словами Тупальського, всі вони пізніше були оформлені у відповідності з митними правилами, а одержувачі товарів не зазнали ніяких витрат по їх зберіганню на час перевірки, оскільки такі витрати за законом несе правовласник.

Тупальский зазначив, що згідно з чинним законодавством, яке не змінювалося останні кілька років, митні органи повинні сприяти захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України через взяті зобов'язання за міжнародними договорами і як надійний партнер і член європейського співтовариства.

"У разі переміщення через державний контроль товарів, інформація про які міститься у митному Реєстрі об'єктів права інтелектуальної власності, вони перевіряються на предмет контрафактності. Якщо товар має ознаки контрафактності, то органи ДФС повідомляють правовласника про це, щоб він мав можливість перевірити цю інформацію. Підкреслюю, що митниця ні в якому разі одразу не забороняє митне оформлення таких товарів, а зупиняє його терміном до 3-х (у разі, якщо це швидкопсувні товари) або 10-ти робочих днів. Відповідна практика практично повністю відповідає нормам європейського законодавства (регламент Ради ЄС № 1383/2003)", - розповів про механізм роботи митниці Тупальский.

Вчора видання "Економічна правда" поширило публікацію "Митниця не дає добро: для кого ДФС не пускає у країну покупки з-з...

Опубліковано Тупальськієм Сергеєм 1 червня 2017 р.

Відзначимо, новина про заборону ввезення фізособам деяких товарів зарубіжних компаній, придбаних в інтернет-магазинах, сколихнула український інформпростір 30 травня. Потім з'явився список товарів, нібито заборонений до ввезення.

Однак органи Державної фіскальної служби, у складі якої знаходяться митниці, спростували цю інформацію, додавши, що її поширення пов'язане з конфліктом між конкурентами в сфері торгівлі мобільними телефонами та електронікою.