ua en ru

Під Києвом аграрії Чернігівської області провели акцію протесту проти змін до Податкового кодексу

Під Києвом аграрії Чернігівської області провели акцію протесту проти змін до Податкового кодексу

Сьогодні, 28 грудня, аграрії Чернігівської області на кілька годин одночасно заблокували траси, що ведуть до Києва. Мета попереджувальної акції мітингувальників - привернути увагу уряду та Президента України до "загрозливої ситуації в агросекторі" після прийняття змін до Податкового кодексу.

За словами учасників акції, головна вимога акції - скасувати "несправедливі податкові рішення уряду". Аграрії вимагають у Президента ветувати зміни до Податкового кодексу, запропоновані Урядом і проголосовані Верховною Радою.

Аграрії Чернігівської області перекрили рух трасою у районі села Кіпті. «Ми взяли Уряд у символічне кільце. І будемо стискати блокаду, якщо Уряд не чутиме голосу громади. Вимагаємо від Уряду скасувати несправедливі та шкідливі рішення. Вимагаємо у Президента не підписувати прийняті парламентом податкові зміни. Своєю реакцією Президент покаже, на чиєму він боці - України чи недолугого Уряду, що не спромігся відстояти інтереси країни у переговорах з МВФ. Таймер відліку життя Кабміну Яценюка увімкнено. Рахунок пішов на години», - заявив один з ініціаторів акції, народний депутат України Валерій Давиденко.

«Якщо податкові зміни приймуть, в 2016 році галузь впаде на 10-12%. Очікується колосальний спад у тваринництві - до 15%, у рослинництві - 5-7%. Уряд знищує єдину перспективну галузь, що дає економіці кожен третій долар експортної виручки», - додав Валерій Давиденко.

На думку учасників акції, скасування спецрежиму обнуляє конкурентні переваги вітчизняного агросектору. За їхніми словами, аграрії втратять близько 30 млрд гривень обігових коштів. Скасування спецрежиму і запровадження інших податкових правил зменшує інвестиційну привабливість АПК на третину, буде скорочено 10% працівників сфери, а це загалом близько 100 тисяч чоловік, зазначили мітингувальники. Фонд зарплати в галузі знизиться на 1,5 млрд гривень, що відповідно зменшить і податкові надходження, наголосили активісти.