ua en ru

"Київоблгаз" в 2015 році інвестував понад 22 млн гривень в безпеку та ефективність газопостачання

ПАТ "Київоблгаз" за минулий рік інвестував у модернізацію газових мереж та підвищення якості та ефективності газопостачання біля 22 мільйонів гривень. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Зокрема, за даними прес-служби, у 2015 році для підвищення рівня надійності систем газопостачання компанією було здійснено заміну газопроводів на суму 3,7 мільйонів гривень, проведено ремонт обладнання 11 газорозподільних пунктів, здійснено реконструкцію 16 станцій катодного захисту і т. д.

Також в рамках інвестпрограми "Київоблгаз" витратив понад 16 млн грн на закупівлю приладів обліку газу. За ці кошти, за даними прес-служби, понад 9 тисячам сімей регіону було безкоштовно встановлено лічильники газу, що дозволило їм самостійно контролювати обсяг спожитого палива та свої витрати.

Втім, такі роботи - лише частина із запланованого, адже через падіння обсягів транспортування природного газу в Київській області (на 21% у порівнянні з попереднім роком), значно зменшились і тарифна виручка підприємства, кошти з якої йдуть на обслуговування та утримання в належному технічному стані газотранспортної системи області, заявили в компанії.

"Всі кошти, які надходять ПАТ "Київоблгаз" як плата за послуги з транспортування природного газу - тобто тарифна виручка - витрачаються на виробничу діяльність і фінансування інвестиційної програми. Інвестпрограма "Київоблгазу" затверджується Національною комісією, що здійснює регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП). На сьогодні частка фінансування інвестиційної програми за рахунок встановленого тарифу є надто малою. Це пов'язано з тим, що тариф на послуги ПАТ "Київоблгаз" з транспортування (розподілу) газу складає 535,20 грн за 1000 куб. м без ПДВ, тобто з 7,188 грн (вартість газу за 1 куб. м) компанія отримує тільки 53,52 коп. З них 4,9%, тобто 2,62 коп. направляються на інвестиції", - роз'яснює перший заступник голови правління - головний інженер "Київоблгазу" Павло Кишкар.

Також через значний термін експлуатації більшості газопроводів регіону (понад 30-50 років), газотранспортна система регіону вимагає чималих капіталовкладень для її реконструкції та модернізації. Однак існуючі труднощі і недостатній рівень фінансування ПАТ "Київоблгаз" у 2015 році дозволили виконати лише першочергові регламентні роботи на газових мережах області, заявили у прес-службі компанії.