ua en ru

Кияни хочуть бачити на бульварі Шевченка пам'ятник Леніну чи Амосову, - опитування

На місці, де раніше стояв пам'ятник Леніну в Києві більшість городян хотіли б бачити пам'ятник відновлений пам'ятник Леніну (23,8%) або Миколі Амосову (22,6%). На третьому місці за популярністю виявився фонтан (16,4%) , а на четвертому - квіткова клумба (7,7%). Такі результати оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

42% респондентів, що висловилися за відновлення пам'ятника Леніну - люди у віці від 60-ти і старше. Пам'ятник Амосову підтримали представники різних вікових категорій з незначною перевагою у бік респондентів 30-44 років (28%). Вікові групи 20-29 років і 45-59 років були практично одностайні, віддавши за Амосова по 26% голосів. Відсоток голосів у групі старше 60 років у даному випадку склав 20%. За фонтан на бульварі Шевченка віддали свої голоси 67% респондентів у віці від 20 до 44 років, причому 38% з них - молодь до 30 років.

Серед інших кандидатур були названі Михайло Булгаков (6%), цукрозаводчик Терещенко (5,6%) і київський генерал-губернатор Дмитро Бібіков (2,3%). Також звучали імена гетьмана Скоропадського, Михайла Грушевського, Івана Франка, Івана Кожедуба , Лесі Українки , Симона Петлюри, Тараса Шевченка, Йосипа Сталіна, Степана Бандери та Віктора Януковича. Найбільш нечисленну групу склали кияни, що віддали свій голос за героїв Майдану (8 осіб).

Опитування проводилося з 7 по 10 лютого 2014 методом телефонного інтерв'ю. В опитуванні брав участь 1001 респондент у віці від 20 років і старше. Теоретична помилка для випадкової вибірки такого ж розміру не перевищує 3, % без урахування дизайн-ефекту.