ua en ru

Київенерго створило сучасну геоінформаційну систему моніторингу роботи енергооб’єктів Києва

Київенерго створило сучасну геоінформаційну систему моніторингу роботи енергооб’єктів Києва

Щоб тримати руку на пульсі електропостачання столиці та вдосконалити сервіс для клієнтів, СВП "Київські електричні мережі" ПАТ Київенерго впроваджує геоінформаційну систему. Інноваційна розробка значно полегшить та прискорить розвиток електромереж міста, спеціалісти компанії зможуть виявляти та ліквідовувати пошкодження електромереж оперативніше, а клієнти Київенерго підключатимуться до електромереж швидше.

Головна особливість системи у тому, що відомості про всі енергооб’єкти зібрані в одній базі даних. Спеціалісти "Київських електричних мереж" уже отримали інтерактивну карту, де є повна інформація про всі мережі. Користуючись нею, можна, приміром, дуже швидко, буквально одним кліком, отримати дані про стан повітряних та кабельних ліній у будь-якому районі міста чи інформацію про трансформаторні та розподільчі підстанції.

Потрібний енергооб’єкт дуже просто знайти за його диспетчерським номером, назвою чи адресою. Наприклад, увівши номер трансформаторної підстанції, можна побачити рівень її завантаженості, а клікнувши на зображену на карті опору, – падіння напруги саме в конкретній лінії електропередач.

Програмне забезпечення для геоінформаційної системи розробляють програмісти Київенерго. Для визначення точних координат енергооб’єктів (опор повітряних ліній чи трас кабельних ліній) використовується новітнє GPS-обладнання. З його допомогою можна вносити технічні характеристики об’єкта, одночасно зчитуючи його координати.

Програмне забезпечення інтегрується з популярними загальнодоступними сервісами картографічної інформації: Google, Bing, Публічний земельний кадастр України. А завдяки об’єднанню бази даних Київенерго з автомобільними навігаційними системами створено карту, що встановлюється на Android-смартфони та планшети й дозволяє без проблем визначити оптимальний маршрут до енергооб’єкта. Завдяки цьому спеціалісти КЕМ зможуть виявляти та ліквідовувати пошкодження електромереж набагато швидше.

Новинка вже доступна бригадам Київенерго, і вони активно використовують інноваційні технології у своїй повсякденній роботі.