ua en ru

"Київенерго" модернізувало ТЕЦ-5

"Київенерго" модернізувало ТЕЦ-5

Вартість обладнання для модернізації склала 221 млн грн

На столичній ТЕЦ-5, яка забезпечує електроенергією близько двох третин Києва, почала роботу комплексна розподільна установка елегазова (КРПЕ) з напругою 330 кіловольт. Про це сьогодні повідомили представники ПАТ "Київенерго", передає кореспондент РБК-Україна.

Повідомляється, що роботи з її встановлення тривали два роки, а вартість устаткування і монтажу склала 221 млн грн.

У компанії відзначають, що встановлення КРПЕ 330 виробництва компанії АВВ (Швейцарія) підвищить надійність роботи київської енергетичної системи. Зокрема, це обладнання дозволить усунути ті відключення і перепади напруги, які раніше викликалися неполадками на ТЕЦ-5. Крім того, повідомили в "Київенерго", підвищиться загальна потужність електроенергії, що видається, що дасть можливість одночасно підключати до системи більшу кількість споживачів. В цілому резерв київської енергосистеми збільшиться на 200 Мвт.

"Під час пікових навантажень Київ споживає до 2 тис. Мвт потужності. Ми створили ще 200 Мвт потужності, які можна видати як місту, так і в об'єднану енергосистему України. Починаючи з 2000 років, попит на електроенергію в столиці щороку зростає на 4-5%. Створений резерв потужності дозволить задовольнити попит існуючих і нових споживачів", - повідомив в ході відкриття об'єкта гендиректор ПАТ "Київенерго" Олександр Фоменко.

У компанії зазначили, що, оскільки завдяки КРПЕ 330 збільшиться потужність не тільки видачі, але і прийому електроенергії, в період між опалювальними сезонами буде скорочена витрата природного газу. Раніше його використовували для вироблення необхідної кількості електроенергії, тепер більше енергії буде надходити з об'єднаної енергосистеми України.

"З введенням в експлуатацію цього об'єкта основні потоки електроенергії, які заходять до Києва, будуть надходити від високовольтної мережі об'єднаної енергосистеми і це, безсумнівно, економічно вигідно і виправдано в даній ситуації. "Київенерго" однією з перших пішла на таку серйозну роботу, як установка настільки інноваційного обладнання як КРПЕ", - зазначив головний диспетчер ДП "НЕК "Укренерго" Костянтин Ущаповський.