ua en ru

У "Київенерго" розповіли, через що кияни можуть залишитися без тепла

У "Київенерго" розповіли, через що кияни можуть залишитися без тепла

Заборгованість споживачів за тепло і гарячу воду залишила підприємства теплокомуненерго без коштів для обслуговування теплових мереж та підготовки до нового опалювального сезону. Про це на брифінгу заявив генеральний директор ПАТ "Київенерго" Олександр Фоменко, повідомляє прес-служба компанії.

За його словами, на сьогодні заборгованість споживачів перед "Київенерго" перевищує 5 млрд грн, що не дозволяє теплогенеруючій компанії інвестувати в модернізацію обладнання та своєчасно розраховуватися за отриманий газ.


"Несвоєчасна оплата за товар "Київенерго" викликає заборгованість перед нашими основними постачальниками, перед НАК "Нафтогаз України". Факт заборгованості фіксується в суді, нараховуються пені. Це загальноукраїнська проблема. Сьогодні з 170 підприємств теплокомуненерго у 104 арештовані рахунки за позовом "Нафтогазу"... Поточні рахунки арештовані, і у нас немає можливості фінансувати витрати на пально-мастильні матеріали, заробітну плату", - пояснив Олександр Фоменко.

Він підкреслив, що ситуація також ускладнюється несинхронним підвищенням тарифів на газ і тепло.

"Компанія з 1 травня живе в режимі підвищених цін на газ. І сьогодні газ для виробництва гарячої водячи для населення ми купуємо у НАК "Нафтогаз України" за ціною 4942 грн. У тарифі до 1 липня передбачена цифра рівно в два рази менша. Зрозуміло, що сьогодні ми ведемо планову збиткову діяльність і в травні, і в червні", - зазначив гендиректор "Київенерго".

Крім цього, зазначили у прес-службі, перед компанією зберігається понад 580 млн грн заборгованості державного бюджету, які повинні компенсувати різницю тарифів за попередній період.

"Виділення цих коштів з державного бюджету дозволило б розрахуватися не лише з "Нафтогазом", але і мати фінансові ресурси для поповнення своїх запасів по паливно-мастильних матеріалах і використовувати ці кошти на реконструкцію та модернізацію мереж", - повідомив Олександр Фоменко.

У прес-службі київської міської держадміністрації повідомляли, що заступник голови КМДА Петро Пантелєєв в ході брифінгу також відзначив важливість взаєморозрахунків з підприємствами теплокомуненерго для підготовки до опалювального сезону і закликав боржників реструктуризувати свої заборгованості.

«Ми зобов'язані забезпечити належний баланс взаєморозрахунків за енергоносії, і врахувати фінансове навантаження на людей, викликане вартістю комуналки», - підкреслив Петро Пантелєєв.

Як повідомлялося, раніше ПАТ "Київенерго" провело перерахунок за грудень 2015 року - лютий 2016 року за послугу централізованого опалення майже на 124 млн грн.