ua en ru

У Києві затримали журналістку з Казахстану

У Києві затримали журналістку з Казахстану Фото: журналісти (minagro.gov.ua)

На батьківщині проти журналістки порушили кілька справ

У Києві поліція затримала журналістку з Казахстану Жанару Ахмет, яка знаходиться в розшуку Інтерполу. Про це повідомив її адвокат Владислав Грищенко, передає "Тиждень".

Грищенко зазначив, що його підзахисну затримали через те, що вона знаходиться в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за запитом влади Казахстану.

"21 жовтня близько 18 години в квартирі Жанар Ахмет вимкнули світло, коли вона вийшла в коридор подивитися, що сталося (так у всьому домі світло було), до неї підійшли два чоловіки в цивільному. Вони назвалися співробітниками української поліції, при цьому документи не показали", - розповів Грищенко.

Ахмет змогла викликати охорону житлового комплексу і зажадала викликати поліцію. Після того, як поліцейські прибули, люди в штатському зникли.

"Працівникам Нацполиции надійшла інформація, що нібито за цією адресою мешкає чоловік, який ховається від правоохоронних органів Казахстану і перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу", - зазначив адвокат.

За словами Грищенка, інформацію про те, по якій справі і коли Жанара Ахмет була оголошена в розшук, захисту не надали.

Ахмет була змушена бігти в Україну з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині проти неї порушили кілька справ, які Жанара вважає політично мотивованими.

Нагадаємо, раніше Азербайджан вислав з країни журналістів російського телеканалу LifeNews з-за того, що вони представляли спотворену інформацію про конфлікт в Нагірному Карабасі. Крім того, у журналістів не було акредитації.