ua en ru

У Києві захворюваність на аутизм зросла у 4,5 рази

У Києві захворюваність на аутизм зросла у 4,5 рази Фото: захворюваність на аутизм у Києві зросла (pixabay.com-karelinlestrange)

У Києві проживає понад тисячу осіб із розладами спектру аутизму

Захворюваність на аутизм у Києві за останні вісім років зросла в 4,5 рази. Про це у в День поширення інформації про аутизм наголосила директор Департаменту охорони здоров’я Києва Валентина Гінзбург, передає прес-служба КМДА.

"Поширеність аутизму в світі швидко зростає. У Києві захворюваність на аутизм за останні 8 років зросла в 4,5 рази. Сьогодні в столиці мешкає понад тисячу осіб із розладами спектру аутизму", - зазначила Гінзбург.

За її словами, аутизм - один із найпоширеніших видів розладів психічного розвитку у дітей, який характеризується порушеннями у сферах соціального розвитку дитини, розвитку мови, здатності спілкуватися та стереотипною, обмеженою поведінкою. Крім того, аутизм складно діагностувати.

"Аутизм впливає на кожну людину по-різному. Тож і симптоми має різні. Підступність аутизму в тому, що помітити його при звичайному короткостроковому огляді навіть дуже досвідченому лікареві первинної ланки не завжди легко. Ці прояви не такі категоричні і не так впадають в око як, наприклад, підвищена температура, кашель чи висипка. Тому величезна надія у справі первинної діагностики аутизму саме на батьків та родину", - розповіла Гінзбург.

Вона також перелічила кілька проявів, які мають викликати у батьків дитини насторогу до 18-місячного віку дитини.

"Серед них: відсутність реакції на оточуючих, навіть на маму з татом; опір обіймам, проявам батьківської ласки; відсутність інтересу до ігор на взаємодію; висока чутливість до звуків, шуму, текстури предметів, нових вражень, усього незнайомого. Такі малюки можуть проявляти схильність до самоушкодження та аутоагресії: дряпає себе, б’є тощо. Також близьких має насторожити дивакувата поведінка дитини - нав’язливі монотонні рухи, розмахування, обертання, кружляння, самозагойдування", - сказала директор департаменту.

Нагадаємо, у Канаді вчені з Університету Торонто провели дослідження, в ході якого дізналися одну з причин розвитку аутизму у дітей.