ua en ru

У Києві пройшли протести з вимогою розслідувати законність зміни влади в Харкові

У Києві пройшли протести з вимогою розслідувати законність зміни влади в Харкові Фото: активісти по Офісом президента (РБК-Україна)

У центрі Києва під Офісом президента України та Офісом генерального прокурора пройшли акції протесту, учасники яких вимагали розслідувати всі обставини хвороби і смерті харківського міського голови Геннадія Кернеса в 2020 році, а також законність зміни влади в Харкові.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Так, під Офісом президента учасники акції зажадали від президента взяти розслідування обставин смерті Кернеса під особистий контроль.

Протестуючі тримали в руках плакати: "Харків'яни чекають правди", "Вимагаємо розслідування смерті Кернеса", "Врятуйте Харків від рейдерства", "Ми маємо право на правду".

У Києві пройшли протести з вимогою розслідувати законність зміни влади в Харкові

Крім того, учасники акції заявили, що не змогли зареєструвати на офіційному сайті голови держави свою петицію з аналогічними вимогами. В результаті до учасників акції вийшов представник Офісу президента, який прийняв їх звернення і пообіцяв його розглянути.

Ще одна акція відбулася під Офісом генерального прокурора, де звернулися вже до генпрокурора Ірині Венедиктової з вимогою почати розслідування. Представнику ОГПУ також був переданий документ з вимогами протестувальників.

У коментарі журналістам, один з організаторів акції директор громадської організації "Всеукраїнська антикорупційна палата" Андрій Ільгов заявив, що в офіційній версії занадто багато підозрілих нестиковок і від громадськості приховують всю правду про хворобу і смерть Кернеса, і вони не виключають, що його смерть і зміна влади в Харкові відбулися в результаті злочину, а діюча влада Харкова нелегітимна.

Ільгов також зазначив, що Ігор Терехов був обраний секретарем Харківської міськради на підставі подання з електронним підписом Кернеса.

"Є підстави вважати, що цей підпис було зроблено, коли сам Кернес був уже не в свідомості. Можливо, Кернес тоді вже був в комі. Тому все це і породжує багато невідомості", - заявив Ільгов. - Це грандіозна проблема, що фактично захоплене півторамільйонне місто, коли його в управління передали незрозумілому суб'єкту... Президент, як голова РНБО, повинен взяти під контроль питання по Харкову".