ua en ru

У Києві поліція затримала угруповання за вимагання хабарів від забудовників

У Києві поліція затримала угруповання за вимагання хабарів від забудовників Фото: Національна поліція України (npu.gov.ua)

У одного з них угрупування вимагало та отримало 200 тис. доларів

У середу, 25 жовтня, працівники Департаменту захисту економіки та Головного слідчого управління Нацполіції спільно з ГПУ затримали групу осіб, які систематично вимагали від забудовників кошти за не перешкоджання їх законній діяльності. Про це повідомляє департамент захисту Національної економіки поліції України.

Наголошується, що в одного з них угрупування вимагало та отримала 200 тис. доларів.

"Ця група осіб позиціонувала себе як представники громадської організації, що відстоює начебто інтереси жителів. Алгоритм дій був досить простим. Вони вибирали об'єкт забудови на території Києва та області і влаштовували акції протесту", - йдеться в повідомленні.

Після цього, при приватній розмові з власником комерційної структури зловмисники вимагали гроші за припинення перешкоджання будівництву.

"У разі відмови зловмисники збирали групу громадян для протесту, які називали себе жителями певного району. При необхідності - влаштовували навіть сутички. Крім того, посилали запити в усі державні інстанції і позивалися в суді про незаконність будівництва. Насправді компанія мала весь пакет дозвільних документів. Вищевказані протиправні дії не припинялися, поки фігуранти справи не отримували певні ними суми коштів", - додали у департаменті.

Поліцейські також провели ряд санкціонованих обшуків, в ході яких були вилучені грошові кошти, зброю, печатки, та "чорнові" записи.

За фактом вчиненого проти зловмисників було відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Крім цього, правоохоронці вирішують питання про затримання фігурантів у порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Проводяться необхідні слідчі дії.

Нагадаємо, у Львові на хабарі затримали командира взводу розвідки.