ua en ru

У Києві поліція припинила діяльність незаконних реабілітаційних центрів

У Києві поліція припинила діяльність незаконних реабілітаційних центрів Фото: поліція Києва (РБК-Україна)

Правоохоронці ліквідували три незаконних рехаба

Столична поліція припинила діяльність у столиці трьох незаконних реабілітаційних центрів. Про це повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в Києві.

Повідомляється, що кілька місяців тому поліцейські отримали оперативну інформацію про діяльність групи осіб, які займалися незаконним збутом психотропної речовини "сибазон" (діазепам). Під час слідчих дій правоохоронці змогли ще й викрити незаконну діяльність приватних реабілітаційних центрів.

Начальник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко розповів, що на початку поліцейські затримали 27-річну співробітницю медичного закладу, яка займалася збутом забороненого препарату. Далі правоохоронці її колегу, який отримував вказаний препарат.

В ході слідчих заходів поліція встановила причетність лікаря і медсестри до створення і діяльності чотирьох незаконних реабілітаційних центрів, один з яких функціонував у столиці, а решта - в Київській області. Рехабы виглядали як звичайні приватні будинки, там "лікували" своїх пацієнтів від різних видів залежності: наркоманії, алкоголізму і ігроманії. Усього в цих закладах перебувало до 50 чоловік, тобто по 10-15 пацієнтів у кожному "центрі", а термін "лікування" становив від декількох тижнів до року.

Поліцейські встановили сім фактів утримання у "центрах" осіб проти їх волі. За свідченнями постраждалих, їх туди привозили працівники закладу або рідні, які відразу платили вартість перебування (7-12 тисяч гривень в місяць) та пакет ліків, які призначав "лікар". За відмову добровільно проходити "лікування", в тому числі забороненими психотропними препаратами, до пацієнтів застосовували фізичну силу, наручники і тримали в окремих приміщеннях, схожих на підвали.

altaltaltaltaltaltalt

Фото: незаконні рехаби (поліція Києва)

У робочому кабінеті лікаря, за місцем його проживання та інших фігурантів, а також в їх автомобілях поліція провела санкціоновані обшуки. В результаті виявили та вилучили діазепам. Під час обшуку на території "центрів" правоохоронці також виявили і вилучили велику кількість заборонених препаратів, а також наручники і биту. Вилучені речові докази направили на експертизу.

Підозрюваних затримано, проводяться оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення всього кола осіб, які можуть бути причетні до контрабанди, виготовлення та розповсюдження психотропних препаратів.

Нагадаємо, в Україні планують створити мережу Національних реабілітаційних центрів для учасників антитерористичної операції.