ua en ru

У Києві функціонує 226 неефективних комунальних підприємств, - "Рух за реформи"

За минулий квартал в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збитки комунальних підприємств зросли у два рази і склали 452 млн грн. Одночасно в бюджет всі комунальні підприємства міста принесли лише 30 млн грн. Такі цифри озвучив представник опозиції в Київраді член партії "Самопоміч" Максим Гапчук.

Зазначається, що на даний момент у Києві функціонує 408 комунальних підприємств, серед яких прибуток приносять лише 116. При цьому збитки в основному дають комунальні підприємства, які підпорядковані безпосередньо КМДА, а не райрадам.

Представники громадськості вважають, що комунальні підприємства - це один з головних засобів для вимивання грошей з міського бюджету.

"Вдумайтеся в цифру. За один квартал всі комунальні підприємства дали місту аж 30 млн грн, а вимили з бюджету більше 400 млн. Хоча за нашими розрахунками, лише КП "Київпарктранссервіс" збирає за місяць близько 30 млн. Тобто у нас з одного боку дохідні КП мало не 90% своєї виручки спускають в чужі кишені, а з іншого - на функціонал абсолютно непотрібних комунальних підприємств, місто в рік витрачає близько півтора мільярдів гривень", - коментує ситуацію представник "Руху за реформи" Вадим Якимець.

Всього, за підрахунками активістів, в Києві функціонує 226 неефективних комунальних підприємств, закриття яких заощадить міському бюджету майже мільярд гривень.