ua en ru

У Києві аграрії протестували, вимагаючи зупинити рейдерство щодо "Росток-Холдинг"

У Києві аграрії протестували, вимагаючи зупинити рейдерство щодо "Росток-Холдинг" Ілюстративне фото (rostokholding.com)

На думку керівництва "Росток-Холдинг", "сільгосп компанію хочуть захопити рейдери"

У Києві сьогодні, 17 жовтня, в урядовому кварталі відбулася акція протесту працівників Товариства з обмеженою відповідальністю "Росток-Холдинг" у зв'язку з блокуванням роботи підприємств агрохолдингу, зокрема блокуванням збору врожаю. Про це з посиланням на прес-службу компанії повідомляють "Українські новини".

Як повідомляється, "Росток-Холдинг" звернувся до президента України Петра Порошенка та генерального прокурора Юрія Луценка з закликом зупинити рейдерську атаку на їх підприємство.

"Аграрії повинні збирати урожай, а не відбивати атаки рейдерів", - зазначили учасники акції.

Крім того, наголошується, що за словами протестувальників, вже другий тиждень всі 17 підприємств холдингу, що розташовані у Сумській та Чернігівській областях, не працюють. Тому вони не можуть завершити збір врожаю. Також, на думку керівництва "Росток-Холдинг", "велику сільськогосподарську компанію хочуть захопити рейдери".

"Частина врожаю вже продана європейським і американським компаніям. Однак зібрати агрокультури ми не можемо. Можливі збитки ми оцінюємо в більш ніж 1 млрд гривень. Тому сьогодні ми чітко заявляємо, що рейдерська атака на "Росток-Холдинг" тягне за собою катастрофічні соціально-економічні наслідки", - підкреслив голова ради директорів Віктор Купавцев.

Також зазначається, що якщо не відновити роботу компанії, то бюджет України недоотримає значні обсяги податків - близько 100 млн гривень. Також будуть і валютні збитки для держави.

Крім того, з кожним днем зростає екологічна загроза, оскільки незібраний урожай може згнити. А, враховуючи суху і теплу погоду, висока імовірність самозаймання соняшнику, сої, кукурудзи, які зберігаються в елеваторних комплексах.

"Найголовніше, що постраждають тисячі працівників, які через зупинку роботи підприємств залишилися без роботи. В цілому це близько 10 тис. робітників "Росток-Холдиг" разом з сім'ями", - зазначили учасники акції.

"Сьогодні ми проводимо попереджувальну акцію протесту. Зараз всі підприємства аграрного сектора з тривогою спостерігають за розвитком ситуації. Тому що рейдерська атака на "Росток-Холдинг" є дуже знаковою для них подією. Реакція влади та керівників правоохоронних органів повинна показати, наскільки українські аграрні підприємства реально захищені державою від спроб рейдерського захоплення. Чому на п'ятому році після Революції гідності замість того, щоб збирати урожай, ми змушені відбиватися від рейдерів?" - сказав керівник компанії.

У ході акції Купавцев передав в Адміністрацію президента України звернення працівників "Росток-Холдинг" до глави держави. За словами голови ради директорів, у нього є всі підстави сподіватися на підтримку президента у вирішенні ситуації, яка склалася навколо спроби рейдерського захоплення компанії.

"Атака на українського виробника повинна бути зупинена", - підсумував Купавцев.

Відзначається, що 8 жовтня "правоохоронні органи зупинили роботу агрохолдингу через рішення районного суду Харківської області", який в якості запобіжного заходу застосував арешт активів, заборону збирати врожай і здійснювати продаж зерна. За словами адвоката, керуючого партнера юридичної фірми "Ільяшов і Партнери" Михайла Ільяшова, який захищає інтереси "Росток-Холдинг", подібне судове рішення є, по суті, "рейдерською атакою". За словами адвоката, постанови про заходи винесені в один і той же день, "без виклику представників підприємств, з позбавленням права на захист та з порушенням принципів розумності, доцільності та своєчасності заходів".

"Росток-Холдинг" - вертикально-інтегрована агропромислова група, що спеціалізується на вирощуванні і реалізації зернових культур, а також виробництві і продажу молока. Під контролем групи близько 60 тис. га. У групу також входять 5 тваринницьких ферм, 3 елеваторні комплекси та ряд торгових компаній. Група входить в топ-10 найефективніших агропідприємств України за версією журналу Landlord. У рейтингу ТОП-100 латифундистів України займає 25-е місце.