ua en ru

Київ планує взяти кредит на утеплення комунальних будинків

Київська влада планує залучити кредит для проведення термосанації будівель комунальної власності та для модернізації харчоблоків у школах і дитсадках. В порядку денному сесії, яка запланована на 2 жовтня, одразу два "кредитних" питання.

Як йшлося на засіданні профільної комісії Київради, кредит планується взяти у Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) під місцеві гарантії. Це необхідно для того, щоб столична влада могли продовжити реалізацію "Міського енергетичного плану до 2016 р.". Зокрема, 5 млн євро передбачається спрямувати на утеплення зовнішніх стін і дахів, заміну дверей, вікон і освітлення у навчальних закладах комунальної власності. А 4 млн євро - на реконструкцію харчоблоків та санацію внутрішніх електромереж в дитячих садах і школах.

НЕФКО - міжнародна фінансова організація, заснована п'ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Корпорація надає фінансову підтримку екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи, які можуть сприяти поліпшенню екологічної обстановки в північному регіоні.

Перший кредит планується взяти на вісім років максимум під 7% річних. Другий - до п'яти років з відсотковою ставкою 3% річних.

Як повідомлялося, у відповідності з "Міським енергетичним планом до 2016 р.", в нинішньому році в Києві заплановано провести енергозберігаючі заходи у 112 навчальних закладах: школах, дитсадках, ПТУ. Пілотні проекти, реалізовані в дитсадку №573 та школі №233, довели, що завдяки термосанації кожне з навчальних закладів може економити до 550 тис. грн на рік.

Серед депутатів немає єдності з питання про необхідність утеплення дитсадків і шкіл за кредитні гроші. Зокрема, опозиційні фракції продовжують загрожувати блокуванням роботи Київради 2 жовтня.