ua en ru

Київ може відкласти повний перехід на е-квиток

Київ може відкласти повний перехід на е-квиток Фото: електронний квиток для проїзду в транспорті (facebook.com/Kyivpastrans)
Автор: РБК-Украина

Перехід на е-квиток можуть відкласти через іногородніх пільговиків

Київська влада може відкласти повний перехід на єдиний електронний квиток у транспорті. Перенесення термінів можливе у зв'язку з питаннями проїзду для пільговиків з інших регіонів України.

Про це заявила заступник голови КМДА Марина Хонда, передає прес-служба міської адміністрації.

За її словами, Київ готовий перенести перехід на е-квиток до 1 січня 2021 року, щоб Кабінет міністрів і Рада встигли внести зміни до законодавства про пільги на проїзд. Згідно з чинним законодавством, безкоштовний проїзд пільговикам регламентується законами, які стосуються ветеранів, військових, чорнобильців та інших категорій - близько 240 тис. киян.

Крім того, постановами Кабміну надано право безкоштовного проїзду для пенсіонерів, а це ще 480 тисяч жителів Києва. При цьому, згідно з Конституцією, проїзд для пільговиків компенсує держава, але з 2015 ці витрати покладені на місцеві бюджети.

"Але ми вважаємо соціальною несправедливістю для пільговиків з інших регіонів України, яким доведеться платити за проїзд з введенням єдиного електронного квитка. Столичний бюджет цих витрат покрити не може. Тому держава повинна врегулювати це питання на законодавчому рівні", - додала Хонда.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що громадський транспорт Києва остаточно переходить на електронний квиток з 1 липня 2020 року; передбачалося, що оплата буде проходити тільки з допомогою KyivSmartCard, банківської карти та разового QR-квитка.

Крім того, з 1 липня змінюються умови пільгового проїзду пасажирів, які не зареєстровані в Києві: вони мають купити квиток, зберегти чек і отримати компенсацію в органах соціального захисту.