ua en ru

Київ повинен налагодити діалог із "Газпромом" і прийти до компромісного рішення, - Медведчук

Київ і Москва повинні приступити до переговорів щодо постачання російського газу. І зробити це зараз, а не восени, коли розпочнеться опалювальний сезон і Україна опиниться у вкрай скрутному становищі. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Політик нагадав, що 16 червня "Газпром" припинив постачання газу в Україну, перевів Київ на режим передоплати та звернувся до Стокгольмського міжнародного арбітражу з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. за поставлений, але не оплачений газ.

У свою чергу, "Нафтогаз України" подав зустрічний позов, вимагаючи переглянути діючий контракт, встановити справедливу і ринкову ціну на газ та стягнути з "Газпрому" 6 млрд дол. переплати за газ з 2010 року.

"Поки юристи готуються доводити правоту своєї сторони у високому суді, Україна постала перед реальною загрозою енергетичної катастрофи. Київ так і не зміг вирішити одне з найголовніших питань забезпечення життєдіяльності держави, але завбачливо підстрахувався. В уряді заявляють про 13,5 млрд кубометрів газу, які закачані в ПСГ, і розраховують, що реверсні поставки дозволять обійтися без російського блакитного палива", - зазначив політик.

"Нафтогаз" вже звернувся до Єврокомісії з проханням дозволити збільшити реверс газу на словацькому напрямку.

Медведчук повідомив, що експерти скептично ставляться до звернення "Нафтогазу" до єврокомісії з проханням дозволити збільшити реверс газу на словацькому напрямку.

Лідер "Українського вибору" цитує слова директора Секретаріату Енергетичного співтовариства Янеша Копача, який заявив, що "споживання газу в Україні настільки високе, що навіть реверсні поставки з Польщі, Угорщини чи Словаччини, а також підвищення енергоефективності не допоможуть зробити Україну повністю незалежною від постачань газу з Росії. Тому необхідність вести переговори з "Газпромом" щодо ціни на газ залишатиметься ще довгий час".

"Європа, яка сьогодні виступає посередником у переговорах і стала на бік України, до зими перейметься виключно своїми інтересами і не захоче псувати відносини з "Газпромом". Київ вже мав у цьому переконатися на власному досвіді і задуматися, як налагодити діалог із "Газпромом" і прийти до компромісного рішення, поки газові розбірки не перетворилися в енергетичну катастрофу безпрецедентного масштабу", - підкреслив Медведчук.