ua en ru

"Кіборга" Рахмана обміняли на російського майора Старкова

"Кіборга" Рахмана обміняли на російського майора Старкова Фото: "кіборг" Рахман і Петро Порошенко

Порошенко підписав наказ про помилування майора ЗС РФ Старкова

Начальника відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади Збройних сил України (ЗСУ), "кіборга" Андрія Гречанова (позивний "Рахман"), звільненого 30 листопада 2015 року з полону бойовиків, обміняли на російського майора Володимира Старкова. Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України Петра Порошенка.

"Петро Порошенко повідомив, що для звільнення українця підписав Указ про помилування російського майора Старкова", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Порошенко вчора в Парижі спілкувався з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, і вони, зокрема, обговорили питання звільнення кіборга.

"Він навів такий приклад, коли за капрала ізраїльської армії вони віддали тисячу терористів. І вважають, що зробили правильно", - сказав Порошенко.

Порошенко підкреслив, що звільнити Гречанова з полону бойовиків вдалося з 18-ї спроби. Президент заявив, що ще під час зустрічі в "нормандському форматі" він звернувся до канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланду з проханням натиснути на президента РФ Володимира Путіна, щоб звільнити "кіборга".

Зазначається, що президент зустрів звільненого "кіборга" о пів на третю ночі і зателефонував дружині і мамі, щоб подякувати їм за такого чоловіка і сина.

За таких, як кіборг Рахман, ми боремося до останнього!За визволення начальника відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Андрія Гречанова багато людей переживали та боролися, а зробити це вдалося з 18 спроби.Сьогодні справжнє свято для родини Андрія, а також для кожного з нас.Дякую всім, хто брав участь у звільненні українського захисника.Слава Україні!

Posted by Петро Порошенко on 30 ноября 2015 г.

Нагадаємо, вчора, 30 листопада, бойовики самопроголошеної ДНР в рамках обміну полоненими відпустили розвідника 81-ї окремої аеромобільної бригади Андрія Гречанова. "Кіборг" Гречанов потрапив у полон в серпні 2015 року. Питання про його звільнення піднімалося в рамках зустрічей тристоронньої контактної групи.

Майор Володимир Старков був затриманий 25 липня 2015 року на контрольному посту "Березове" в Донецькій області. Він знаходився в автомобілі КамАЗ, який перевозив боєприпаси на базу "Оплоту". Як заявили в Державній прикордонній службі України, Старков відразу ж після затримання заявив, що є чинним російським військовослужбовцям. Дзержинський районний суд Донецької області 25 вересня 2015 року засудив Старкова до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.