ua en ru

Киберполиция затримала організатора масштабної шахрайської схеми

Киберполиция затримала організатора масштабної шахрайської схеми Фото: поліція затримала великого шахрая (flickr.com nab_ukr)

Зловмисники видурили у громадян понад 1,3 млн гривень

Киберполиция Полтавської області затримала організатора масштабної шахрайської схеми, за якою громадянам завдано збитків у сумі понад 1,3 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Як повідомляється, ним виявився ув'язнений однієї з колоній на непідконтрольної Україні території Луганської області. Зловмисника затримали в момент, коли він, звільнившись з місць позбавлення волі, повертався додому. Зараз він узятий під варту.

Киберполиция затримала організатора масштабної шахрайської схемиКиберполиция затримала організатора масштабної шахрайської схеми

Фото: шахраї виманювали гроші у громадян

Співробітниками поліції встановлено, що схема полягала в тому, що громадянам розсилалися фальшиві смс-повідомлення від імені "Ощадбанку" та "Приватбанку", а також надходили дзвінки з заявою про те, що родич потерпілих потрапив у поліцію і пропозицією "вирішити" проблему за певну винагороду. Встановлено, що дзвінки та повідомлення надходили з колонії в Луганській області та одного з СІЗО в Полтавській області.

За оперативною інформацією сума коштів, украдених у довірливих громадян, може досягати 4 млн гривень. Ці кошти учасники злочинної групи розподіляли між собою, а також використовували для забезпечення комфортних умов відбування покарання в місцях позбавлення волі.

У результаті обшуків, проведених в камерах СІЗО, правоохоронці виявили та вилучили понад 20 мобільних телефонів, Wi-Fi - роутер, флеш-карти, наркотичні речовини, алкоголь, заточування, гроші та чорнові записи.

Варто відзначити, що 40-річний організатор схеми був "смотрящим" і лідером серед осіб, які відбувають покарання у зазначеній колонії. Укладений після закінчення строку відбування покарання мав намір повернутися на територію України.

Затриманому повідомлено про підозру та судом обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці або внесенням застави в розмірі 1,2 млн гривень. Зараз вирішується питання про оголошення йому підозри в скоєнні ще 41 епізоди злочинної діяльності за ч. 4 ст. 190 КК України.

На даний час частини постраждалих вже відшкодовані збитки завдані діями учасників злочинної групи.

Нагадаємо, в Сумах шахраї ошукали пенсіонерку на 56 тис. грн, використавши відому схему з онуком, які потрапили в біду.