ua en ru

Кіберполіція викрила зловмисника, який завдав державі збитків майже у 2 млн гривень

Кіберполіція викрила зловмисника, який завдав державі збитків майже у 2 млн гривень Фото: киберполиция (facebook.com/cyberpoliceua)

Зловмисник зламав систему електронних торгів і вносив несанкціоновані зміни

Правоохоронці викрили зловмисника, який завдав державі збитків майже у 2 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"Отримавши доступ до "Системи електронних торгів арештованим майном", зловмисник вніс в неї зміни. Потім він блокував всіх "непотрібних" йому і його замовникам учасників торгів, що призвело до мільйонних збитків державному бюджету", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції, під процесуальним керівництвом Генпрокуратури, виявили факти несанкціонованого втручання в роботу ДП "Система електронних торгів арештованим майном".

Поліцейські встановили, що уродженець міста Кривий Ріг за грошову винагороду вносив зміни в порядок проведення торгів, тим самим надавав можливість зацікавленим особам виграти в торгах за мінімальними ставками.

Так, зловмисник спочатку виявив уразливості системи. Використовуючи ці уразливості, людина вносила зміни до запису системи і адресував користувачів сайту на власні тимчасові сайти.

З допомогою написаного ним коду, він вилучав з браузерів користувачів наявні логіни і паролі. Ці доступи надалі він використовував для блокування всіх "зайвих" учасників торгів.

В результаті ряд торгів був проведений з порушеннями, що привело до недоотримання близько 2 мільйонів гривень у державний бюджет.

Правопорушнику оголошено про підозру у вчиненні кримінального злочину передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує до 6 років позбавлення волі. Слідство по справі триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кіберполіція Полтавської області затримала організатора масштабної шахрайської схеми, за якою громадянам завдано збитків у сумі понад 1,3 млн гривень.