ua en ru

Кіберполіція просить допомоги в боротьбі з вірусом-вимагачем "Petya"

Кіберполіція просить допомоги в боротьбі з вірусом-вимагачем "Petya" Фото: хакерська атака (pixabay.com)

Правоохоронці просять долучатися до боротьби всіх небайдужих ІТ-спеціалістів

Департамент кіберполіції Національної поліції України звертається до всіх спеціалістів із проханням допомогти в боротьбі з вірусом-вимагачем "Petya". Про це повідомляє прес-служба правоохоронного відомства у Facebook.

Як встановили у кіберполіції, виходячи з аналізу завантажувальної частини вірусу, можна з високим ступенем вірогідності стверджувати, що це нова модифікація трояна "Petya".

"Під час аналізу встановлені схожі ділянки коду, використовується той же алгоритм криптування - Salsa20 із модифікованим розширенням ключа. В першій версії "Petya" - це "expand 32 - byte k", у новій версії - "1invalid s3ct - id". Унікальний 8-ми байтовий номер для Salsa (nonce), зберігається в секторі 32 (у старому - 55 м). По зміщенню 0x21", - йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим кіберполіція звертається до всіх спеціалістів, "які у складний для країни час не можуть бути осторонь від наслідків кібератаки, взяти участь у розробці спільно з нашими фахівцями програми підбору паролей (volunteer@cyberpolice.gov.ua)".

Нагадаємо, раніше на сайті Урядового порталу повідомлялося, що масштабну кібератаку на корпоративні мережі та мережі органів влади, яка сталася 27 червня 2017 року, зупинено.