ua en ru

Киберполиция припинила діяльність ОЗУ, яке займалося підробкою документів

Киберполиция припинила діяльність ОЗУ, яке займалося підробкою документів Ілюстративне фото (npu.gov.ua)

Злочинці виготовляли дипломи, паспорти і права

Працівники Департаменту кіберполіції викрили в Києві групу осіб, які протягом 5 років займалася виготовленням і розповсюдженням підроблених документів. Про це информирует Департамент комунікації Національної поліції.

Зокрема, повідомляється, що оперативники з кіберполіції встановили, що злочинна група діяла протягом останніх п'яти років і складалася з шести киян у віці від 30 до 64 років.

Поліцейські з'ясували, що зловмисники налагодили діяльність по виготовленню і продажу підроблених документів державного зразка. Серед них - дипломи про освіту, ID-карти, водійські права, свідоцтва на право власності, паспорти громадянина України, а також різні печатки та штампи.

Як повідомляється, для отримання підробленого документа "замовнику" необхідно було зайти на сайт зловмисників і заповнити там анкету, вказавши документ, який необхідно виготовити. Після цього клієнти оплачували вартість послуги (від 300 до 800 доларів в залежності від складності роботи). Сама доставка замовлень відбувалася пізніше поштою або кур'єром.

Сьогодні, 26 квітня, правоохоронці провели одночасно 12 санкціонованих обшуків за місцем проживання та перебування учасників злочинної групи.

За результатами обшуків вилучена комп'ютерна техніка, з використанням якої здійснювалося адміністрування веб-ресурсів, мобільні телефони, банківські картки, печатки різних організацій та установ. Також вилучено записники і чорнові записи, цифрові носії інформації, бланки атестатів, дипломів про вищу та неповну вищу освіту, а також комплектуючі частини та приладдя для їх виготовлення.

Триває досудове розслідування.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в Миколаївській області припинили діяльність банди, яка займалася підробкою українських та закордонних паспортів.