ua en ru

Кіберполіція попереджає про нові схеми шахрайства з платіжними картками

Кіберполіція попереджає про нові схеми шахрайства з платіжними картками Фото: кіберполіція (колаж РБК-Україна)

Зловмисники використовують номери телефонів банківських установ з підміною перших трьох цифр

У кіберполіції розкрили новий спосіб шахрайства за допомогою підміни перших цифр номера телефону. Про це йдеться в повідомленні департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"Зловмисники зазвичай діють за наступною схемою: використовуючи послугу телекомунікаційних операторів, щодо підміни номера (перших трьох цифр коду оператора), під видом банківської установи поширюють СМС-повідомлення з інформацією про блокування банком платіжної картки. Для вирішення питання про розблокування картки, вони пропонують зателефонувати на зазначені в СМС номери телефонів", - йдеться в повідомленні.

Так звані "співробітники банків" дізнаються інформацію про номер банківської карти, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу, а також інші дані.

"Під час телефонної розмови вони розповідають, що на номер мобільного телефону клієнта буде відправлено смс-повідомлення, за допомогою якого карта буде розблокована. Маючи всю цю інформацію злодії отримують доступ до банківських рахунків потерпілого, звідки знімають всі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки", - розповіли в поліції.

Також співробітники кіберполіції повідомляють, що геолокація більшості номерів телефонів, які використовуються шахраями, знаходиться на тимчасово-окупованій території Донецької і Луганської обл.

У зв'язку з цим фахівці з Департаменту кіберполіції рекомендують не надавати свої персональні дані, а також номер і термін дії банківської картки, PIN-код CVV2 / CVC2 коди або іншу інформацію щодо себе стороннім особам.

"У разі отримання такого СМС-повідомлення поліція радить в першу чергу телефонувати по номеру банківської установи, який зазначений безпосередньо на Вашій карті або номером телефону, вказаним на офіційних сайтах банківських установ", - додали в поліції.

Нагадаємо, кіберполіція почне використовувати систему екстреного сповіщення по кіберзагрозам.