ua en ru

Кетрін Ештон розділяє заклопотаність міжнародних спостерігачів ходом виборів у Росії

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон розділяє заклопотаність міжнародних спостерігачів "недосконалістю" президентських виборів у Росії, що пройшли 4 березня 2012 р. Точку зору Ештон передала на брифінгу її представник Майя Косьянчич. Сама Ештон ще не робила офіційної заяви по російських виборах.

За словами Косьянчич, Євросоюз в цілому згоден з оцінками спостерігачів від Радои Європи і Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). "Вони виявили певні недоліки, як на етапі підготовки голосування, так і в проведенні самих виборів. В цілому ми розділяємо їхні оцінки і закликаємо Росію вжити заходів для усуненню цих недоліків", - цитує Reuters представника Ештон.

Як відзначили сьогодні на прес-конференції в Москві голови наглядових місій Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, президентські вибори в Росії були проведені з перекосами на користь одного з кандидатів - діючого прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна. "Альтернативи виборців були обмежені, конкуренція на виборах була недостатньо чесною, був відсутній неупереджений арбітр", - вважає глава делегації ПАРЄ Тіні Кокс.

Голова місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ Хайді Тальявіні закликала російську владу "ретельно розслідувати всі повідомлення про порушення в ході виборів".

За останніми даними Центральної виборчої комісії РФ, отриманими в результаті обробки майже 100% виборчих протоколів, Путін набирає 63,6% голосів і упевнено перемагає в першому турі.

Відзначимо, Путін заявив, що вибори Президента РФ пройшли "жорстко, але без бруду".