ua en ru

Кетрін Ештон вітає рішення про помилування Луценка і Філіпчука

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон та європейський комісар з розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле вітають рішення щодо помилування екс-міністра МВС Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука. Про це йдеться у їх спільній заяві.

"Ми вітаємо факт того, що Президент України Віктор Янукович скористався своїм винятковим правом помилування стосовно колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука. Ми також вітаємо звільнення пана Луценка з в'язниці та його повернення до своєї сім'ї", - йдеться в заяві.

Ештон та Фюле також зазначили, що це є важливим кроком української влади для відповіді на занепокоєння навколо проблеми вибіркового правосуддя. "У цьому контексті ми високо оцінюємо внесок, що його було зроблено моніторинговою місією Європейського парламенту, яку очолюють колишні Президенти Пет Кокс і Александр Квасьнєвський", - зазначили вони.

"Наразі ми очікуємо, що Україна без зволікань знайде вирішення тієї справи вибіркового правосуддя, яка залишається нерозв'язаною, та унеможливить повторення таких випадків у майбутньому, провівши всеохопну судову реформу у відповідності до європейських стандартів. Це потрібно для повної імплементації висновків, ухвалених Радою міністрів ЄС із закордонних справ 10 грудня 2012 року, та спільної заяви, схваленої за результатами саміту ЄС-Україна 25 лютого поточного року", - йдеться в заяві Ештон та Фюле.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович 7 квітня підписав указ про помилування шести засуджених, зокрема - Юрія Луценка та Філіпчука.

Читайте також: Коморовський вітає рішення Януковича про помилування Луценка