ua en ru

Кетрін Ештон відвідала поваленого Президента Єгипту Мурсі

Комісар Євросоюзу з зовнішньої політики Кетрін Ештон відвідала екс-президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, поваленого в результаті ультиматуму військових 3 липня ц.р. Зустріч, яка відбулася напередодні ввечері і триває дві години, політики присвятили "поглибленої" дискусії, повідомила у своєму акаунті Twitter представник єврокомісара Майя Касьянчик.

Місце, де пройшла зустріч, не повідомляється. Деталі "поглибленої" дискусії двох політиків також не наводяться.

Напередодні Ештон провела зустріч з командувачем єгипетської армією генералом Абдель Фаттахом аль-Сісі, фактично стоять за зняттям з посади Мурсі. Вона також зустрілася з членами тимчасового уряду і представниками єгипетської Партії свободи і справедливості, що відноситься до політичного крила "Братів-мусульман".

Пізніше Ештон планує зустрітися з представниками ЗМІ.

Ще до прибуття в Каїр Ештон заявила, що наполягатиме на "всеосяжне перехідному процесі, зачіпають всі політичні групи, в тому числі і "Братів-мусульман".
Збройні сили Єгипту 3 липня 2013 р. оголосили про усунення президента Мурсі від влади і призупинення дії конституції. Виконуючим обов'язки глави держави був призначений голова Конституційного суду Єгипту Адлі Мансур, а 16 липня присягу принесли і члени нового кабінету міністрів країни.

В країні почалися арешти прихильників руху "Брати-мусульмани" і співчуваючих. Звинувачення у вбивствах в'язнів і військовослужбовців, у причетності до шпигунства, розграбування економіки Єгипту і зв'язках з терористичним угрупуванням "Хамас", були висунуті й щодо самого екс-Президента.

Ці політичні дії розгортаються на тлі численних акцій протесту, не раз призвели до зіткнень прихильників екс-Президента з силами безпеки та політичними опонентами. У результаті зіткнень протестуючих з співробітниками сил безпеки тільки в суботу 27 липня загинуло 80 осіб.