ua en ru

Керрі заявив, що американські спецслужби не шпигували за Олландом

Керрі заявив, що американські спецслужби не шпигували за Олландом Фото: Джон Керрі

Держдеп США відкинув звинувачення у прослуховуванні чинного Президента Франції

Голова Державного департаменту США Джон Керрі заявив, що американські спецслужби не шпигували за Президентом Франції Франсуа Олландом, передає РБК.

"Ми не націлені на (прослуховування, - ред.) Президента Олланда, ми не будемо робити метою таких заходів друзів, начебто президента Олланда, ми не ведемо зовнішню розвідку, якщо відсутні які-небудь конкретні вагомі причини, пов'язані з національною безпекою, про яких в даному випадку я не знаю", - заявив Керрі.

Раніше президент Барак Обама запевнив Олланда в тому, що американські спецслужби не шпигували за ним. Обама підкреслив, практика шпигунства, яка могла мати місце в минулому, неприйнятна між союзними державами.

Нагадаємо, 23 червня сайт WikiLeaks опублікував документи, які свідчать про те, що Агентство національної безпеки США протягом десяти років подслушивало розмови високопоставлених французьких чиновників, зокрема, останніх президентів Жака Ширака, Ніколя Саркозі і Франсуа Олланд.

Єлисейський палац виступив з різкою заявою, в якій говорилося, що Париж не буде терпіти дії, які загрожують її безпеці та захисті його інтересів. У зв'язку з повідомленнями про прослуховування МЗС Франції викликало американського посла.

Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс закликав США відшкодувати шкоду, заподіяну після скандалу зі звітами про шпигунство.