ua en ru

Керрі і Лавров домовилися зустрітися в Нью-Йорку в кінці вересня для переговорів щодо Сирії

Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров домовилися зустрітися в Нью-Йорку орієнтовно 28 вересня 2013 р., щоб узгодити дату можливої конференції з врегулювання сирійського конфлікту "Женева-2". Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву держсекретаря США.

Керрі на прес-конференції в Женеві заявив, що провів з Лавровим "конструктивні" переговори, які будуть продовжені. У свою чергу, глава МЗС РФ висловив вдячність американському колезі за розуміння важливості продовження дипломатичних зусиль по врегулюванню сирійського кризи.

Раніше президент Сирії Башар Асад погодився на приєднання його країни до Конвенції із заборони хімічної зброї. Він також підтримав ініціативу Росії щодо постановки сирійської хімзброї на міжнародний контроль, щоб уникнути військових ударів США по Сирії.

Женевські переговори Лаврова і Керрі були спрямовані на узгодження умов міжнародного контролю над сирійською хімічною арсеналом з перспективою його подальшого знищення. Крім того, дипломати Росії і США обговорювали необхідність проведення мирної конференції "Женева-2", яка спочатку планувалася на червень 2013 р., але була відкладена на невизначений термін через ескалації сирійського конфлікту.