ua en ru

Кемерон підтримує технологію гідророзриву при розробці сланців

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон виступив за використання технології гідророзриву при розробці сланців. Він пояснив, які вигоди отримає економіка країни при видобутку сланцевої нафти.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон (на фото) виступив за використання технології гідророзриву при розробці сланців. Він пояснив, які вигоди отримає економіка країни при видобутку сланцевої нафти. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

За словами прем'єр-міністра Сполученого Королівства, видобуток сланцевої нафти дозволить понизити ціни на паливо, створить робочі місця у Великобританії і збільшить добробут місцевих жителів.

Кемерон закликав громадян Великобританії підтримати застосування технології гідророзриву пласта, оскільки цей метод не призведе до значних змін в навколишньому середовищі.

Спільноти, розташовані поряд зі свердловинами, отримають від компаній 100 тис. фунтів (155,4 тис. дол.), а також 1% від виручки, якщо буде видобутий газ.

Нагадаємо, за підрахунками Британської геологічної служби, запаси сланцевого газу Великобританії можуть складати не менше 1,300 трлн кубічних футів газу.

Цього обсягу вистачить на те, щоб забезпечувати країну газом протягом 25 років.

Зазначимо, що Президент Франції Франсуа Олланд виступає категорично проти видобутку сланцевого газу у Франції.

Нагадаємо, гостра дискусія щодо видобутку сланцевого газу ведеться і в Україні. Україна у видобутку сланцевого газу бачить джерело своєї енергетичної незалежності від Росії. Проте вигоди від видобутку сланцевого газу дещо меркнуть на тлі заяв різних експертів у сфері екології про те, що методи такого видобутку загрожують навколишньому середовищу. З цим фактом вимушений був погодитися навіть прем'єр-міністр України Микола Азаров, незважаючи на те, що повністю підтримує перспективи видобутку сланцевого газу в країні через необхідність зниження енергозалежності від Росії.

При використанні фрекінгу (гідророзриву), який вважається новим екологічно щадним методом видобутку газу, в сланцеві пласти під великим тиском закачується вода, змішана з піском і хімікатами. Супротивники такого методу вважають, що в результаті відбувається не тільки забруднення грунтових вод, але і підвищується ризик землетрусів. Проти методів видобутку сланцевого газу в Україні виступала партія "Свобода", а також партія "Батьківщина", яка навіть зареєструвала в парламенті відповідний законопроект, проте згодом він був відкликаний - необхідність зниження залежності від російського газу виявилася важливішою за екологічні ризики навіть в очах українських опозиціонерів.

В Україні сланцевий газ видобувати хочуть всесвітньо відомі енергетичні гіганти Chevron і Shell, проте місцеві влада (зокрема контрольовані "Свободою" Львівська та Івано-Франківська облради) виступають проти цих ініціатив.