ua en ru

Кожен четвертий українець досі вважає 7 листопада святом, - опитування

Кожен четвертий українець досі вважає 7 листопада святом, - опитування
Абсолютна більшість українців (56,9%) вважають 7 листопада звичайним днем, а 13,8% опитаних - днем пам'яті жертв комуністичних репресій.

Абсолютна більшість українців (56,9%) вважають 7 листопада звичайним днем, а 13,8% опитаних - днем пам'яті жертв комуністичних репресій. Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова, передає "Дзеркало тижня".

За даними опитування, кожен п'ятий українець (20,4%) відноситься до 7 листопада так само, як і нинішнім офіційним святам. Ще 3,2% опитаних вважають цей день найбільшим святом.

Відношення до 7 листопада має виражену залежність від віку респондента - чим старша вікова група, тим більша її частка відноситься до 7 листопада як до свята. Зокрема, серед респондентів старше 60 років 8,5% вважають 7 листопада найбільшим святом, а 29,4% - таким же, як і нинішні офіційні свята. Разом з тим, у віковій групі 18-24 років лише 9,2% відноситься до 7 листопада, як і до нинішнім офіційним святам, і не знайшлося жодного респондента цієї вікової групи у вибірці, який би вважав цей день найбільшим святом.

Порівняно з жовтнем 2002 року значно впала популярність 7 листопада як свята. У 2002 році в цілому більше половини населення сприймали 7 листопада як свято (16,2% - як велике свято і 34,9% - на рівні з нинішніми офіційними святами).

Примітно, що значне зменшення кількості тих, хто вважає 7 листопада святом відбулося в усіх без винятках регіонах і вікових групах.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 14 жовтня 2014 року у всіх регіонах України, за винятком Криму. Опитано 2004 респондентів у віці від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Нагадаємо, за даними соцопитування GfK Ukraine найчастіше Президент Російської Федерації Володимир Путін викликає в українців ненависть (41%), презирство (34%), та роздратування (20%).