ua en ru

Казахстан відпустив курс тенге на прохання експортерів і бізнесу, - Назарбаєв

Казахстан відпустив курс тенге на прохання експортерів і бізнесу, - Назарбаєв Фото: Нурсултан Назарбаєв

Назарбаєв заявив, що альтернативи не було

Рішення відпустити тенге у вільне плавання було прийнято урядом Казахстану на прохання бізнесу і експортерів. Про це повідомив сьогодні Президент країни Нурсултан Назарбаєв на нараді за участю керівників великих підприємств в четвер в Астані.

За його словами, у Казахстану було три виходи з кризової ситуації: або сидіти склавши руки, або плавно послаблювати курс тенге в межах коридору (таку політику до сьогоднішнього дня вів Нацбанк країни) або ввести плаваючий курс тенге. Назарбаєв відзначив, що перші два способи регулювання валютного ринку коштували б Казахстану скорочення власного виробництва і великих витрат золотовалютних резервів.

"Тому, подумавши, прорахувавши всі можливості, найбільш правильними є введення вільно плаваючого курсу тенге, перехід до інфляційного таргетування. Уряд і Нацбанк сьогодні зробили заяву щодо переходу до вільно плаваючого курсу тенге, тобто курс буде визначатися ринком. Треба прямо сказати: це - вимушена міра, іншої альтернативи не було. Криза завжди вносить свої корективи", - сказав Назарбаєв.

Нагадаємо, казахстанський тенге обрушився після переходу на вільний курс.