ua en ru

Казахстан остаточно відмовився від смертної кари

Казахстан остаточно відмовився від смертної кари Фото: Казахстан приєднався до пакту про скасування смертної кари (gov.kz)
Автор: РБК-Украина

Казахстан підписав протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права ООН, спрямований на скасування смертної кари. Це стало продовженням курсу країни на гуманізацію кримінального законодавства.

Про це йдеться в повідомленні МЗС Казахстану.

Повідомляється, що сьогодні рішення приєднатися до протоколу скасування смертної кари озвучив президент Касим-Жомарт Токаєв. За його словами, Казахстан прихильний основоположному праву на життя.

Зазначимо, застосування смертної кари в Казахстані було повністю зупинено указом першого президента Нурсултана Назарбаєва з 2004 року. Для того, щоб повністю вилучити норму про страту із законів, ще треба внести зміни в Кримінальний кодекс та конституцію країни.

Нагадаємо, раніше Управління верховного комісара ООН з прав людини повідомило, що окупаційні сили так званої "Донецької народної республіки" ввели смертну кару та вже відомо про два винесені смертні вироки.

На пострадянському просторі смертна кара залишається в Білорусі. Президент Олександр Лукашенко заявляв, що скасувати її можуть лише за рішенням референдуму.