ua en ru

Казахстан використає 4 млрд дол. з держфонду на борги Казмунайгазу

Державний фонд добробуту Самрук-Казина, в який надходять доходи Казахстану від експорту нафти, готує облігації на 4 млрд дол. для оплати боргів державного енергогіганта Казмунайгаз, заявив глава фонду Умірзак Шукєєв. Про це повідомляє Reuters.

В кінці січня Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сказав, що для протистояння новій хвилі економічної кризи, які насувається, країні належить "запозичити" з національного фонду, розмір якого складає близько 44 млрд дол.

Казмунайгаз повідомив владі, що потребує коштів на оплату операцій, пов'язаних з входженням в міжнародний проект видобутку нафти на каспійському родовищі Кашаган і покупкою румунського нафтопереробного підприємства Rompetrol.

"Фондом (Самрук-Казина) протягом цього місяця були розроблені пропозиції щодо фінансуванню Казмунайгазу за рахунок облігаційної позики з Нацфонду на суму 4 млрд дол. до 2015 року", - сказав Шукєєв на урядовій Раді з економічної політики.

Пропозиції відправлені на розгляд Ради економічної безпеки. "З усіма членами РЕБ обговорено, вони підтримують", - сказав Шукєєв. За його словами, позика "значно поліпшить фінансовий стан Казмунайгазу".

Шукєєв очолив Самрук-Казину в кінці минулого року, змінивши зятя Назарбаєва Тимура Кулібаєва, на якого тесть-Президент поклав відповідальність за бунт нафтовиків, що обернувся кровопролиттям, на заході країни в Жанаозені.