ua en ru

Казахстан поставлятиме до Японії полікристалічний кремній на суму близько 1 млрд дол. щорічно

Казахстан підписав контракт, що передбачає постачання до Японії полікристалічного кремнію на суму близько 1 млрд дол. щорічно, повідомляє РБК. Полікристалічний кремній є основним матеріалом для виробництва сонячних елементів і модулів сонячних батарей. Світовий попит на полікристалічний кремній стабільно росте на 20-30% в рік, його вартість досягає в даний час 70 тис. дол. за 1 т. Казахстан володіє великими запасами двоокису кремнію, її запаси складають 265 млн т кварцитів і 65 млн т високочистого кварцу. В даний час в республіці функціонує єдиний завод з виробництва кремнію АТ Silicium Kazakhstan (м. Караганда) потужністю 25 тис. т на рік.
Холдинг "Парасат" планує зайнятися повним циклом виробництва металургійного і полікристалічного кремнію і сонячних елементів. Проект реалізовуватиметься спільно з 6 японськими компаніями. Також передбачається участь китайської сторони. У перспективі ними будуть запущені кредитні лінії на суму 800 млн дол. В рамках проекту холдинг має намір брати участь в тендері з продажу заводу по виробництву полікристалічного кремнію в м. Ташкумирі (Киргизія).
Акціонерне товариство "Національний науково-технологічний холдинг "Парасат" з 100-процентною участю держави в статутному капіталі утворений в 2008 р. У структурі холдингу об'єднано 12 організацій. Сфера діяльності дочірніх організацій холдингу охоплює розробку і впровадження технологій для вуглеводневого і гірничо-металургійних секторів і пов'язаних з ними сервісних галузей; збагачення і металургійну переробку рудної і техногенної сировини, виробництво металів, сплавів і композиційних матеріалів; біотехнологію та ін.