ua en ru

Катеринчук: Європейська партія України та партія "Громадянська позиція" об’єднаються

Європейська партія України (ЄПУ) та партія "Громадянська позиція" об'єднаються в одну структуру. Про це в ефірі радіо "Свобода" в субботу, 27 серпня, заявив лідер ЄПУ, народний депутат від НУ-НС Микола Катеринчук.

"З "Громадянською позицією" Гриценка фактично ми (Європейська партія України) готові до об'єднання в одну структуру. Якщо це буде прикладом для інших партій, ми будемо це тільки вітати. Ми домовилися з Гриценком. На рівні обласних керівників, керівництва виконкомів ми вже довилися. Але хочемо, щоб це було ширше об'єднання, щоб це було не тільки дві політичних партії чи лідери, а це мало якусь потужну перспективу", - зазначив він.

Катеринчук також додав, що після того, як 24 серпня всі, хто не є партнерами Партії регіонів об'єдналися, було б логічно "все ж таки створити один потужний виборчий проект, для того щоб отримати якомога більше голосів в парламенті. Можливо, більшість".

Політик зазначив, що не вважає законопроект "Про вибори народних депутатів України" таким, що відповідає "ані Конституції, ані нормам демократії, ані прозорим, чистим виборам".

"Перш за все це питання підрахунку голосів, тобто фактично йдеться про виключення опозиції на етапі підрахунку голосів, неможливість оскарження рішення ТВК або ДВК, незрозуміла позиція зі списком виборців, тобто можна буде голосувати скільки завгодно на дільниці будь-якій людині. Тому що скарги на зміни в списку виборців будуть розглядатися тільки за годину до закінчення дня голосування", - сказав Катеринчук.

На його думку, у виборчому законодавстві слід би було повернутися до законопроекту Юрія Ключковського.

"Там зібрані всі кращі і апробовані практично виборчі процедури. Вони є абсолютно прозорими. За своєю моделлю це вибори за відкритими списками. Там є декілька новел відносно проведення агітаційної кампанії, є декілька новел, які обмежують використання грошей на виборах, це є вимога Венеціанської комісії, до речі, щоб кандидати були в рівних умовах. Він достатньо непоганий, але ж ви розумієте, що ідеальних законопроектів не існує. Ми домовились, от зараз, що 62 партії, які підписали це звернення до міжнародних структур (до Венеціанської комісії, ПАРЕ, ОБСЄ, ЄС), які опікуються чесними і демократичними виборами, що ми будемо наполягати на все ж таки оцінці Венеціанської комісії того, що розробили у Лавриновича. Тому що цей законопроект Ключковського отримав позитивний висновок Венеціанської комісії", - зазначив політик.

На думку Катеринчука, проти Юлії Тимошенко буде ухвалено обвинувальний вирок.

"Тимошенко вже посадили. Вона вже не вийде звідти. І буде обвинувальний вирок. Це моя точка зору. Хоча з юридичної точки зору там нема складу злочину зовсім. Одна тільки теза: слова директива в українському законодавстві нема зовсім. Тут нема чого порушувати. Але там говориться, що вона перевищила повноваження при підписанні директив. Але це похідне. Я думаю, що буде ще декілька звинувачень проти неї висунуті", - додав нардеп.

Крім того, він вважає, що процесом над Тимошенко політичні справи проти опозиції не закінчаться.

"Я думаю, що сезон посадок не закінчиться тільки на Тимошенко. Я думаю, що підуть по цих 12 людях, які 24 числа очолили акцію на День Незалежності, 12 політичних партій. Я думаю, там підуть по цьому списку", - сказав Катеринчук.