ua en ru

Катастрофа під Смоленськом: літак Качинського розбився через вибух

Катастрофа під Смоленськом: літак Качинського розбився через вибух Фото: уламки літака Ту-154

Польська комісія прийшла до висновку, що перед падінням стався вибух в корпусі літака

Члени польської комісії, яка розслідує обставини аварії літака Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качиньським на борту, прийшли до висновку, що на борту авіасудна відбувся вибух. Про це повідомляє Dziennik.

"В результаті проведених експериментів, ми можемо сказати, що найбільш вірогідною причиною вибуху був термобаричний заряд, який спровокував сильну ударну хвилю", - йдеться в заяві польських експертів.

За підсумками розслідування, розкид уламків характерний для авіакатастроф, які відбуваються як через зіткнення лайнера з землею, так і через вибух в повітрі. Версію з вибухом неодноразово висував раніше міністр оборони Польщі Антоній Мачеревич. Цю трагедію він називав "актом тероризму".

Президентський літак Ту-154 розбився при посадці на аеродром "Смоленськ-Північний" 10 квітня 2010 року. На борту перебували 96 осіб, у тому числі колишній польський президент Лех Качинський з дружиною, представники вищого військового командування Польщі, депутати сейму, члени уряду, а також громадські та релігійні діячі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Підкомісія з питань розслідування Смоленської катастрофи при Міноборони Польщі зробила висновок, що президентський літак Ту-154 10 квітня 2010 року під Смоленськом розпався в повітрі.