ua en ru

Катар розгляне питання незастосування обмежувальних заходів проти імпорту української металопродукції, - МЗС України.

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко під час зустрічі з прем'єр-міністром, міністром закордонних справ Катару шейхом Хамадом бін Джасімом бін Джабером аль Тані порушив питання незастосування спеціальних обмежувальних заходів проти України у зв'язку з антидемпінговим розслідуванням стосовно імпорту металопродукції в країни Перської затоки, ініційованого секретаріатом Ради співробітництва арабських країн Перської затоки. Прем'єр-міністр Катару пообіцяв розглянути це питання і запевнив, що рішення Катару випливатиме з характеру дружніх відносин, які мають місце між Україною та Катаром.

Зустріч глав МЗС відбулася вчора в в столиці Катару м. Досі, повідомляє прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

Сторони обговорили також шляхи інтенсифікації політичного діалогу. В результаті на запрошення міністра закордонних справ України прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Катару по домовленості відвідає Україну з офіційним візитом в квітні 2010 р. Це буде перший офіційний візит прем'єр-міністра Катару в Україну за всю історію двосторонніх відносин.

З огляду на очікуваний візит сторони погодилися прискорити підготовку до підписання низки двосторонніх документів, зокрема, угоди про запобігання подвійному оподаткуванню, угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій, угоди про повітряне сполучення, а також про співробітництво у сфері освіти та науки.

Особливу увагу було приділено обговоренню питання лібералізації візового режиму між двома країнами. Сторони погодилися в квітні ц.р. підписати угоду про безвізові поїздки офіційних делегацій, а також розпочати переговори про безвізовий режим поїздок громадян.

Було обговорено також питання відкриття дипломатичних представництв України та Катару відповідно в Досі та Києві. Міністри домовилися в оперативному порядку визначити шляхи і форми забезпечення своєї дипломатичної присутності на території кожної із країн.

Було зроблено наголос на необхідності активізації торговельно-економічного та поглиблення інвестиційного співробітництва між двома дежавами. Міністр закордонних справ України запросив представників катарського бізнесу сміливіше виходити на український ринок і скористатися сприятливими можливостями у розміщенні інвестицій в найбільш привабливих сферах економіки.

Прем'єр-міністр Катару підтвердив особливу зацікавленість до інвестування в економіку України, насамперед, у сільське господарство, телекомунікації, а також у високотехнологічні галузі.

Шейх Х.Дж. аль Тані запевнив, що включить до складу своєї делегації під час візиту в Україну зацікавлених у розвитку відносин з Україною бізнесменів, а також у рамках підготовки до нього направить делегацію експертів для вивчення конкретних інвестиційних проектів.