ua en ru

Каталонія проголосила незалежність: подробиці

Каталонія проголосила незалежність: подробиці Фото: Каталонія (twitter.com-AmichaiStein1)

Каталонія оголосила про незалежність від Іспанії

Автономне співтовариство Каталонія сьогодні, 27 жовтня, оголосило про свою незалежність від Іспанії. Раніше в регіоні провели референдум про незалежність, невизнаний владою королівства. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

21:50

Прем'єр Іспанії розпустив парламент Каталонії

Іспанський прем'єр Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії. За його словами, введення прямого правління допоможе "восттановіть законність" в регіоні. Також Рахой звільнив главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона.

Крім того, прокуратура Іспанії підозрює Пучдемона в заколоті. Звинувачення йому пред'являть на наступному тижні. Главі уряду Каталонії загрожує 30 років позбавлення волі.

20:15

У Каталонії почали знімати іспанські прапори

У Каталонії вже почали знімати іспанські прапори з адмінбудівель. Так, з міської ради Жирони прапор зняли на протязі 10 хвилин після проголошення парламентом незалежності.

У той же час, мер Барселони закликала сторони до діалогу. За її словами, і Іспанія, І Каталонія поквапилися зі своїми рішеннями.

"Але тепер ми повинні захищати інститути Каталонії, боротися за збереження соціальної згуртованості і процвітання Барселони і Каталонії. Ми будемо з людьми, боротися за те, щоб вони (влада Іспанії, - ред.) Не ущемляли ваших прав", - написала Ада Колау.

19:40

США не підтримали незалежність Каталонії

У Державному департаменті США заявили, що Каталонія є невід'ємною частиною Іспанії. Вашингтон також підтримав зусилля Мадрида по об'єднанню країни.

"Каталонія є невід'ємною частиною Іспанії, і Сполучені Штати підтримують конституційні заходи іспанського уряду, щоб тримати Іспанію сильною і єдиною", - сказала прес-секретар Держдепу Хізер Нойерт.

19:10

НАТО і ЄС прокоментували оголошення незалежності Каталонією

Офіційний представник НАТО заявив, що проблема Каталонії - це внутрішнє питання, яке повинно бути врегульоване в конституційному порядку Іспанії.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після проголошення Каталонією незалежності.

"Сподіваюся, що іспанський уряд виступає за силу аргументу, а не аргумент сили", - додав Туск.

19:00

Мер Барселони прокоментувала проголошення незалежності Каталонії

Мер Барселони Ада Колау закликала не приймати чию-небудь сторону для продовження діалогу.

"Ми повинні захищати інститути Каталонії, боротися за збереження соціальної згуртованості і процвітання Барселони і Каталонії. Ми будемо з людьми, боротися за те, щоб влада Іспанії не ущемляли ваших прав", - заявила Колау.

17:40

Незалежність Каталонії: МЗС України висловило позицію

Прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца заявила, що позиція України по Каталонії залишається незмінною.

"Ми нашу позицію не змінюємо. Наша позиція з приводу Каталонії була висловлена ще на початку місяця", - зазначила Беца.

Раніше МЗС України виступило за повагу до суверенітету Іспанії і назвало референдум в Каталонії нелегітимним.

"Україна підтримує державний суверенітет і територіальну цілісність Іспанії в рамках міжнародно визнаних кордонів", - написав пізніше глава МЗС Павло Клімкін в своєму Twitter.

17:25

Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії

Сенат Іспанії прийняв рішення про припинення автономії Каталонії, ввівши в дію статтю 155 іспанської Конституції. Уряд негайно приступив до їх реалізації.

Дане рішення було прийнято з метою зупинити процес відділення Каталонії. Таким чином, Мадрид припинив повноваження голови Каталонії Карлеса Пучдемона і уряду регіону, обмежив повноваження місцевого парламенту, а також ввів пряме управління правоохоронними органами автономії. Крім того, дане рішення передбачає проведення дострокових виборів у парламент Каталонії.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой після рішення парламенту Каталонії про односторонньому відділенні пообіцяв "відновити законність" в регіоні.

16:30

Каталонія оголосила про незалежність від Іспанії

Парламент проголосив незалежність Каталонії від Іспанії на тлі підготовки Мадрида до обмеження автономії регіону.

Регіональний парламент після таємного голосування оголосив про одностороннє відділенні автономного співтовариства від Іспанії. В даному голосуванні не брали участь представники опозиційних партій.

Оголошення незалежності Каталонії підтримали 70 депутатів регіонального парламенту, проти - 10, утрималися - 2.

"Ми засновуємо Каталонську Республіку як незалежної і суверенної країни під верховенством закону", - йдеться в резолюції спікера каталонського парламенту.

По всей Каталонии спускают советск..., то есть испанские флаги

Опубліковано Yakovina Ivan 27 жовтня 2017 р.

Незалежність Каталонії: на референдумі більшість підтримала самостійність

1 жовтня 2017 року жителі Каталонії проголосували на референдумі про незалежність спільноти, що уряд Іспанії не визнало. За незалежність висловилися понад 90% виборців, проте явка на голосування ледь перевищила 40%.

Пізніше Конституційний суд Іспанії визнав недійсним закон про проведення референдуму каталонцями.

21 жовтня у Барселоні пройшла демонстрація на підтримку незалежності Каталонії.

Учасники ходи протестували проти обмеження автономії і розпуску уряду регіону Мадридом. В акції взяв участь голова женералитета Карлес Пучдемон, члени каталонського уряду, мер Баселоны Пекла Колау.

Демонстранти вимагали незалежності регіону, закликали звільнити президента Національної асамблеї Каталонії Жорді Санчеса і главу Omnium Cultural Жорді Куишарту, яких Верховний суд Іспанії заарештував 17 жовтня за обвинуваченням у підбурюванні до заколоту.

26 жовтня Пучдемон закликав парламент Каталонії прийняти рішення щодо незалежності. Онпризвал каталонських парламентаріїв прийняти рішення щодо незалежності і цим дати відповідь Мадриду" на намір привести в дію статті 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє провести дострокові вибори в Каталонії.