ua en ru

Каталонія закликала ЄС втрутитися в конфлікт з Іспанією по референдуму за незалежність

Каталонія закликала ЄС втрутитися в конфлікт з Іспанією по референдуму за незалежність Фото: Каталонія (wikimedia.org Ivan McClellan)

У Каталонії нагадали ЄС про демократичні цінності

Каталонія закликала Європейський союз (ЄС) втрутитися в конфлікт з Іспанією з приводу проведення референдуму про незалежність регіону. Про це повідомляє Reuters.

"ЄС повинен виконати свій обов'язок як хранитель демократичних цінностей, змусивши Іспанію дозволити референдум про незалежність Каталонії", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в Каталонії мають намір провести голосування, як і планувалося, в неділю, незважаючи на узгоджену протидію з боку іспанського уряду, який оголосив референдум неконституційним і наказало регіональній поліції взяти під контроль кабіни для голосування.

"Ми закликаємо інститути ЄС виступати за цінності і принципи (договору ЄС). Порушуються цивільні права та якість демократії в Іспанії підривається", - заявив міністр закордонних справ Каталонії Рауль Ромава на прес-конференції в Брюсселі.

Він додав, що, не ведучи діалог з цього питання, Єврокомісія сприймається як така, що схвалює "репресивні дії" Мадрида. Глава МЗС підкреслив, що урядові чиновники, мери і журналісти піддаються переслідуванням.

У свою чергу, комісія також заявила, що вона поважає конституційний порядок Іспанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іспанська влада заблокували понад 140 сайтів, які підтримували референдум про незалежність Каталонії.