ua en ru

У Каталонії сьогодні проходять парламентські вибори

У Каталонії сьогодні проходять парламентські вибори Фото: Каталонія

Влада вважає, що якщо прихильникам незалежності від Іспанії вдасться одержати абсолютну більшість місць у парламенті, то почнеться "процес здобуття незалежності"

У Каталонії (Іспанія) сьогодні проходять вибори до парламенту автономного співтовариства. За підсумками виборів будуть обрані 135 депутатів, передають "РИА Новости".

На думку каталонських влади, якщо за підсумками голосування прихильникам незалежності від Іспанії вдасться одержати абсолютну більшість місць у парламенті (68 і більше), то почнеться "процес здобуття незалежності" - буде сформовано уряд, розроблено законодавство, прийнято конституцію.

Влада Іспанії не визнають "плебісцитарний характер виборів і заявляють, що мова йде про звичайних виборах до парламенту автономного співтовариства.

Згідно з опитуваннями, у парламент пройдуть шість політичних сил (всього беруть участь 40). Коаліція Junts pel Si (входять партія Артура Маса "Демократична конвергенція Каталонії" (CDC) і "Ліві республіканці Каталонії" на чолі з Ориолом Жункерасом, а також ряд більш дрібних об'єднань), "Кандидатура народного єдності" (CUP), "Громадяни", Соціалістична партія Каталонії, коаліція Catalunya Si que es Pot ("Каталонія, так, це можливо", куди входить, у тому числі партія Podemos), Народна партія.

Перші дві сили, які виступають за незалежність Каталонії від Іспанії, за опитуваннями, можуть одержати абсолютну більшість місць у парламенті.

Нагадаємо, коаліція радикальних лівих сил СІРІЗА" Алексіса Ціпраса перемогла на дострокових парламентських виборах в Греції, набравши 35,47% голосів.