ua en ru

Що стосується ринку землі, то нарізати землю по 200 га - це напівкроки, - Бахматюк

Що стосується ринку землі, то нарізати землю по 200 га - це напівкроки, - Бахматюк Фото: Олег Бахматюк

За прогнозами Бахматюка, перші тенденції після зняття мораторію на продаж будуть негативними

Голова ради директорів найбільшого в Євразії агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк вважає необхідною максимальну лібералізацію ринку землі в Україні. Про це він заявив в інтерв'ю українським ЗМІ.

"Я вважаю, що напівзаходи ніколи ні до чого не приводять, тому ринок потрібно максимально лібералізувати. Мене можна назвати одним з найбільш незацікавлених гравців у відкритті ринку на сьогоднішній день з-за складної фінансової ситуації в компанії, але якщо уряд хоче, щоб люди отримали гідну ціну на землю, тоді треба робити вільний ліберальний ринок. Землю у людей ніхто не забере, це все казки, тому що держава може запровадити будь-яку регулювання", - підкреслив підприємець.

На його думку, функція держави в питанні відкриття ринку землі забезпечити максимальну вартість продажу наділів для своїх громадян, а потім забезпечити вироблення національного продукту для сплати максимальної кількості податків всередині країни та отримання експортної виручки.

"Нарізати землю по 200 га – це напівкроки. Якщо у нас є умовно 30 млн га землі, то її треба продати не по $1 тис., а по $3 тис. Так, я не купив би за такі гроші землю при сьогоднішній прибутковості, але виходячи з сьогоднішнього ринку в світі, ці ціни можуть стати реальнішими", - підкреслив він.

За прогнозами Бахматюка, перші тенденції після зняття мораторію на продаж будуть негативними. "Але чим більше лібералізація відбувається у всіх напрямках, тим краще для України", - додав він.

"Уявіть, що Україна отримала від зовнішнього світу $100 млрд, тоді вона підскочить в економічному плані на кілька позицій! Інша справа, що прихід великих іноземних гравців треба посилювати зобов'язаннями, як це робиться у всьому цивілізованому світі. Уряд повинен сказати, що якщо ти приходиш в Україну і хочеш 100 тис. га, ти зобов'язаний вкласти крім ціни ще додатково $3 тис. на один гектар", - підкреслив О. Бахматюк.

Втім, загальний прогноз щодо законодавчих ініціатив щодо ринку землі у підприємця негативний. "На мою думку, нічого по ринку землі не буде зроблено в цьому році, тому що за рік ми знову виходимо на пік популізму перед виборами в президенти", - резюмував він.